Viata si Acatistul Sfantului Cuvios Stelian Paflagonul

Viata si Acatistul Sfantului Cuvios Stelian Paflagonul

Sfantul Stelian Paflagonul este unul dintre sfintii cei mai apropiati copiilor si este considerat ocrotitor al pruncilor si al familiei crestine.
Viata sa de rugaciune, ravna si iubirea de Dumnezeu l-au invrednicit de darul facerii de minuni, tamaduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.
Sfantul Stelian s-a nascut in secolul al VI-lea, la Adrianopolis, in provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astazi), intr-o familie foarte bogata.
La o varsta potrivita, plin de iubire dumnezeiasca si povatuit de Duhul Sfant, el si-a impartit averea saracilor si s-a retras in pustiu, pentru a se adanci in rugaciune si cunoasterea lui Dumnezeu. A intrat intr-o pestera unde primea hrana de la inger. Dar, spre deosebire de alti pustnici, el nu s-a retras cu totul din lume, ci, din dragoste pentru oameni, mergea printre ei si ii ajuta, intorcandu-se apoi la chilie pentru odihna.
Pentru viata de curatie si rugaciune, Dumnezeu l-a invrednicit de darul tamaduirii. Intr-unul din drumurile sale, Sfantul Stelian a pus mana pe crestetul unui copil suferind si acesta s-a tamaduit imediat si de atunci sfantul a inceput sa fie cautat de oameni aflati in suferinta, copii, tineri sau batrani. Acestia, prin rugaciunea sfantului, dar si prin rugaciunea si credinta lor, luau tamaduire de la Dumnezeu. Astfel, prin grija fata de copii si familii, prin tamaduirea copiilor, dar si prin ajutorul dat mamelor, Sfantul Stelian avea sa devina ocrotitorul copiilor si al familiei in general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul sau. Era mereu bland, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, avand mereu un cuvant de mangaiere pentru fiecare.

26 noiembrie


Autor