Viata si Acatistul Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop

Viata si Acatistul Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop

Cuviosul Ioan s-a nascut spre sfarsitul veacului al XV-lea, in satul Silvasul de Sus, din apropierea oraselor Hateg si Hunedoara. El isi insotea parintii la lucrul campului unde, treptat, a inceput sa inteleaga, din contemplarea naturii, intelepciunea si atotputernicia Ziditorului tuturor. Credinta i-a sporit prin invataturile primite de la parintii sai dreptcredinciosi si prin rugaciunile facute in biserica satului, dar si in singuratate. Dorind sa-si inchine intreaga viata lui Dumnezeu, a parasit casa parinteasca si s-a inchinoviat in obstea calugarilor de la Manastirea Prislop, ctitorita de Sfantul Nicodim de la Tismana (1406), in care se pastrau inca vii amintirea si randuiala lasate de marele staret. Dupa mai multi ani si dupa ce s-a deprins cu virtutile ascultarii si smereniei, cu binecuvantarea duhovnicului sau s-a retras pe malul abrupt al paraului Slivut, nu departe de manastire, unde si-a sapat singur o chilie in pia-tra, cunoscuta pana azi sub numele de „Chilia” sau „Casa Sfantului”. Aici a vietuit in neincetate rugaciuni si posturi, bine placand lui Dumnezeu.
Viata sa imbunatatita s-a sfarsit, potrivit traditiei locului, in acest fel: Pe cand isi facea o fereastra la chilia lui, doi vanatori, de pe versantul celalalt al prapastiei, l-au vanat, nestiind ca vietuia in acele locuri. Poporul dreptcredincios l-a cinstit cu evlavie ca sfant inca din timpul vietii, dar si dupa neasteptatul lui sfarsit. Vestea despre el s-a raspandit si in Tara Romaneasca, de unde au venit cativa calugari care i-au cerut trupul, ducandu-l si tainuindu-l intr-una din manastirile de peste munti. Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop sta pana astazi pilda vie de sfintenie pentru credinciosii din partile Hategului si Hunedoarei, iar chilia Sfantului ramane loc de pelerinaj pentru toti cei ce se indreapta catre stravechea manastire a Prislopului.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in ziua de 19 iunie 1992 a trecut in randul Sfintilor din calendar pe Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, avand zi de praznuire data de 13 septembrie a fiecarui an.


Autor