Vatican. Toate picturile si frescele vechilor maestri – Anja Grebe

Vatican. Toate picturile si frescele vechilor maestri - Anja Grebe

    Vaticanul este una dintre minunile lumii. Acest bastion istoric si spiritual al crestinismului gazduieste multe muzee si palate, dar si una dintre cele mai bune colectii de arta ale umanitatii. Lucrarile de interes includ frescele Capelei Sixtine si Pietà a lui Michelangelo; frescele lui Rafael; lucrari de Giotto, Fra Angelico, Titian si Caravaggio si unele dintre cele mai frumoase statui, manuscrise, lucrari de arhitectura si gradini ale lumii, dar si cele mai pretioase artefacte ale crestinatatii.

• Fiecare pictura si fresca expusa la Vatican si apartinand Vechilor Maestri – pictura europeana de pana la 1800 –, plus o selectie de alte peste 300 de lucrari de arta, incluzand pictura moderna, sculptura, tapiserie si alte artefacte.
    • Cartea este organizata in 22 se sectiuni reprezentand muzeele si zonele Vaticanului, inclusiv Pinacoteca, Capela Sixtina, Camerele Rafael, Apartamentele Borgia, Palatele Vaticane si bazilica Sfantul Petru.
    •Toate cele 976 de lucrari de arta sunt complet adnotate cu titlul lor si numele artistului care le-a creat, data realizarii, data nasterii si a mortii artistului, materialul folosit si locul in care sunt pastrate la Vatican.
    • Cartea include si lucrari din Egiptul antic, din Mesopotamia, Grecia si Roma, dar si multe alte lucrari de arta religioasa si seculara, cuprinzand si o selectie de arta si artefacte din secolul XX.
    • O suta optzeci dintre cele mai cunoscute si semnificative opere de arta sunt prezentate de istoricul de arta Anja Grebe, cu discutii despre atributele-cheie ale capodoperelor.
    • Include trei planse pentru a admira cele mai cunoscute opere de arta de la Vatican, la dimensiuni mai mari.

Avand peste 500 de pagini, prezentul volum infatiseaza exhaustiv una dintre cele mai rafinate si mai importante colectii de arta ale lumii.
     Fragment:
     Pinacoteca Vaticanului este unul dintre cele mai impresionante muzee din lume. Colectia sa extraordinara de arta italiana contine cea mai ampla expunere de piese de altar de mari dimensiuni capodopere apartinand lui Leonardo, Titian, Caravaggio, Giotto, Giovanni Bellini, Guido Reni, Filippo Lippi si Veronese.
     Artisti non-italieni, cum ar fi francezul Nicolas Poussin, germanul Lucas Cranach, flamandul Daniel Seghers si englezul Sir Thomas Lawrence, sunt de asemenea reprezentati aici cu lucrari importante.
     Desi inca de mai inainte papii le comandasera pictorilor sa creeze lucrari pentru asezamintele lor din alte parti, colectionarea motivata de aprecierea artistica si de afirmarea prestigiului nu avea  sa se manifeste decat cu incepere din secolul al XVII-lea.
     In perioada baroca, colectionare de picturi devenise o moda si, pe langa papa, oameni importanti atat din lumea clerului, cat si din cea laica au inceput sa adune obiecte de arta.


Autor: Anja Grebe
ISBN: 9786063331237
Editura: Litera
Anul publicării: 2020Ediția: 2
Pagini: 528Format: 27X28 cm
Categoria: Arta