Varstele jocului. Strada Cetatii – Claudiu M. Florian

Varstele jocului. Strada Cetatii - Claudiu M. Florian

Un roman al jocului istoriei cu individul. Totodata un roman despre descoperirea lumii si a propriei identitati de catre un pusti de cinci-sase ani, intr-un colt multietnic de Transilvanie, in Romania anilor ’70. O continua pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plina de umor, intre spatii, epoci si culturi diferite. Lumea ce se dezvaluie celui mic este una marcata de notiuni elementare si totusi contradictorii: totul se intimpla „aici”, dar multe ginduri se indreapta catre „Ingermania”; toti si toate sint „de-mai-multe-feluri”, mai putin copilul singur la parinti; rudele, fie ele oltenesti, sasesti sau malurene, sint altceva decit „astia”, executantii nevazuti ai unei vointe dominante; omuletii din televizor pot vorbi tare si nestingherit, pe cind cei din aparatul radio vorbesc doar intr-ascuns si pe soptite. Un roman despre origini si mentalitati, propaganda si realitati istorice, statornicie si emigrare, ocrotire si nesiguranta, integritate si compromis, intr-o tara evoluind sub semnul independentei in plan extern si al oprimarii interne.
Pentru romanul Varstele jocului. Strada Cetatii Claudiu M. Florian a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatura, editia 2016. 
Claudiu Mihail Florian s-a nascut in 1969 la Rupea, judetul Brasov, unde a trait pina la 11 ani. Dupa gimnaziul si liceul urmate in Capitala, revine in Ardeal ca militar in termen (ciclul septembrie1988 – ianuarie 1990). Ulterior licentiat in Germanistica la Bucuresti, Magister in Stiinte Umaniste Interdisciplinare in Limba Germana, la Bucuresti, si in Istorie Contemporana, la Bielefeld, Germania. In perioada studentiei a tradus in limba romana, din limbile engleza si germana, romane ale mai multor autori, intre care Hermann Hesse si Sven Hassel. Este angajat al Ministerului Afacerilor Externe. A fost atasat cultural si de presa la Ambasada Romaniei la Berlin si prim-colaborator al Ambasadei Romaniei la Berna. In prezent lucreaza la Institutul Cultural Roman din Berlin. Romanul Virstele jocului. Strada Cetatii a fost scris initial in limba germana si a aparut in anul 2008 la Editura Transit, Berlin, cu titlul Zweieinhalb Störche – Roman einer Kindheit in Siebenbürgen (Doua berze si jumatate – Romanul unei copilarii in Transilvania).


Autor: Claudiu M. Florian
ISBN: 9789734664726
Editura: Polirom
Anul publicării: 2016
Pagini: 376Format: 106×180 mm.
Categoria: Beletristica