Un centenar si mai multe teme pentru acasa. Ce au invatat si ce nu au invatat romanii din ultimul secol de istorie – Adrian Cioroianu

0
(0)

Un centenar si mai multe teme pentru acasa. Ce au invatat si ce nu au invatat romanii din ultimul secol de istorie - Adrian Cioroianu

„In lumea militarilor de cariera exista o vorba: «Amatorii discuta mai ales despre strategie, dar profesionistii sint mult mai atenti la logistica». Incerc, in acest volum, sa pun in discutie atit perioada de dinainte de 1918 (pentru a intelege cum s-a ajuns la Marea Unire), cit si pe cea de dupa, catre noi. Volumul a plecat dintr-o simpla constatare: am avut revelatia, pe care probabil si alti romani au avut-o inaintea mea, ca la noi nu strategii lipsesc, ci responsabilii cu logistica.

Romanii, de cel putin o suta de ani, au un apetit real de a vorbi despre viitor, dar planurile au fost cel mai adesea programe politice de partid. Drept urmare, am avut partide care au aratat constant un viitor mai bun decit prezentul (de genul: «sa dam drept de vot tuturor romanilor», «sa dam pamint tuturor romanilor», «sa cautam luminita de la capatul tunelului» etc., spuse intr-o forma sau alta), iar dictaturile mai lungi sau mai scurte prin care am trecut ne-au semnalat ca viitorul este la un sacrificiu sau doua distanta si ca este incomparabil mai bun decit trecutul si prezentul la un loc. Desi nu epuizeaza lista domeniilor care s-ar preta unei analize centenare, acest tom acopera o sfera ampla – de la armata la scoala, de la arhive istorice la planificare strategica, de la benzi desenate la practica guvernarii.” (Adrian Cioroianu)
– Un secol de surprize geopolitice, politizare constanta si modernizare in zigzag. Ce ar fi trebuit sa invatam din ultimul secol, dar nu am facut-o? (Adrian Cioroianu) – Romanii si legea – un centenar de relatie complicata (Cristina Diac) – Ce putem invata din Unirea Basarabiei cu Romania? (Igor Casu) – Ce lectii tragem din scolarizarea minoritatilor din Basarabia interbelica? (Petru Negura) – Morala (ne)invatata a Unirii Basarabiei cu Romania (Sergiu Musteata) – Cum a aparut Partidul Comunist din Romania si cum a reactionat guvernul de la Bucuresti – certitudini si contradictii (Gheorghe Onisoru) – O explicatie (si o structura) a „problemei maghiare” (Bakk Miklós) – Sfirsitul unei utopii. De ce a cazut socialismul romanesc? (Dorel Dumitru Chiritescu) – De ce ne-am modernizat, totusi, mai tirziu decit altii? Cum s-a ajuns la 1918 si ce datorii avem inca (Victor Neumann) – Cind si cum a inceput criza demografica in Romania. Anchete demografice din anii 1960 (Corina Dobos)
– Lungul drum al egalitatii dintre femeie si barbat. Evolutia drepturilor si reprezentarii feminine in Romania (1918-2018) (Luciana M. Jinga) – Istoria romilor din Romania la bilant – incluziunea sociala si „proiectul identitar rom” (Claudia Anamaria Iov) – Ce inseamna in Romania a fi profesor universitar? Despre valentele elitei universitare locale (Lucian Nastasa-Kovács) – Cum a functionat invatamintul superior romanesc in ultimul secol? Evolutii si perspective ale unei lumi in miscare (Matei Gheboianu) – Vorba zboara, scrisul ramine. Arhive, stat si buna guvernare (intr-o perspectiva centenara) (Alina Pavelescu) – De la „Armata nu renteaza!” la „Armata e cu noi!”. Un secol de reforme si adaptari in institutia apararii (Florin Sperlea) – Spune-mi cu cine te aliezi ca sa-ti spun cine esti: un secol de parteneriate, in numele securitatii. Romania – de la Marea Unire pina la integrarea in binomul de securitate NATO-UE (Serban Filip Cioculescu) – Despre cum ne-am imaginat trecutul si cum l-am livrat copiilor. Ultimii 100 de ani de banda desenata istorica in Romania. (Dodo Nita)

Adrian Cioroianu, doctor in istorie, este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti si ambasador al Romaniei la UNESCO. Este realizatorul unor emisiuni cu tematica istorica difuzate de TVR, intre care Ciocnirea civilizatiilor sau 5 minute de istorie. Dintre volumele publicate, amintim Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc (2005), Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala (2009) si Epoca de aur a incertitudinii (2011).


Autor: Adrian Cioroianu
ISBN: 9789734676798
Editura: Polirom
Anul publicării: 2018
Pagini: 344
Categoria: Stiinte

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.