Ultimul Judt – Mircea Mihaies

0
(0)

Ultimul Judt - Mircea Mihaies

In prima parte a cartii, Mircea Mihaies analizeaza citeva dintre operele esentiale ale faimosului istoric care a fost Tony Judt, evocind, in acelasi timp, cumplita sa boala si agonia de dinaintea mortii. Amintirile despre Tony Judt, omul, si despre vizitele acestuia in Romania se imbina cu studiul operelor sale care merg de la vivisectia dura asupra destinului Europei postbelice pina la modelul politic si social propus de el in ultimii ani, unul social-democrat– si perdant, in opinia lui Mircea Mihaies. In ultima parte a volumului sint inserate dialogurile dintre Tony Judt si membrii Fundatiei„A Treia Europa” din Timisoara, in care sint analizate intr-un mod pertinent si incitant subiecte precum: conceptul de Europa Centrala, granitele si istoria ei, dar si locul pe care Romania il ocupa in acest spatiu istorico-cultural.

„Tony Judt a fost un ginditor pentru care moralitatea si politica nu sint domenii incompatibile. Spirit polemic, ostil certitudinilor comode, a provocat prin scrierile sale reactii puternice si adeseori agresive. Il exaspera orice forma de fundamentalism. Cartile sale stau marturie pentru o atitudine de consecventa respingere a oricaror fixatii ideologice. Ceea ce a scris, mai ales dupa 2002, pe teme legate de Orientul Mijlociu a fost adeseori socant pentru unii dintre cititorii sai. Nimeni nu l-a putut insa acuza vreodata de cinism, de ipocrizie ori de conformism. Detesta ideile preconcepute si fanatismele de orice natura.” (Vladimir Tismaneanu)

Mircea Mihaies (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea de Vest din Timisoara. Intre 2005 si 2012 a fost vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. Redactor-sef al revistei Orizont. Volume publicate: De veghe in oglinda (1989); Cartea esecurilor. Eseu despre rescriere (1990); Femeia in rosu (1990, in colaborare cu Adriana Babeti si Mircea Nedelciu); Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea (1995); Victorian Fiction (1998); Masca de fiere (2000); Atlanticul imaginar (2002); Scutul lui Perseu (2003); Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen (2005); Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus in Statele Unite in 2014); Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. (2009); Ultimul Judt (2011); Ce ramine. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha (2012); Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist si visator (2014); Ulysses, 732. Romanul romanului (2016). A publicat sase volume in colaborare cu Vladimir Tismaneanu. Lucreaza la o biografie fictionala a personajului Molly Bloom.


Autor: Mircea Mihaies
ISBN: 9789734622344
Editura: Polirom
Anul publicării: 2011
Pagini: 220Format: 106×180
Categoria: Literatura Romana

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.