Ultimul an din viata Elenei Ceausescu – Lavinia Betea

0
(0)

Ultimul an din viata Elenei Ceausescu - Lavinia Betea

Cartea porneste de la un document de exceptie descoperit in arhivele fostului regim comunist (pastrate la Arhivele Nationale Istorice Centrale): agenda zilnica de intalniri a Elenei Ceausescu in 1989. Bazandu-se pe aceasta, Lavinia Betea descrie nu numai activitatea celei considerate al doilea om din stat si din partid, ci si intreaga retea a puterii in ultimul an al comunismului romanesc. Cu ajutorul lucrarilor de specialitate, al documentelor Cancelariei Comitetului Central si al memoriilor unor fosti inalti demnitari, autoarea reconstituie practic, zi cu zi, un an intreg din viata Elenei Ceausescu. Asistam astfel la transformarea savantei de renume mondial in „sinistra sotie” a „odiosului dictator”.
In 1989, puterea din Romania aparea ca un balaur cu doua capete. Cand isi tinea discursurile, Nicolae Ceausescu intorcea privirile catre sotie ca si cum ar fi cautat aprobarea pe fata ei. Evita chiar luarea unei decizii fara consultarea prealabila a consoartei, de teama ca nu cumva sa-l critice dupa aceea. Prin seful Cancelariei CC, Tovarasa instituise un sistem special de control al documentelor adresate secretarului general al PCR, presedintelui Romaniei ori comandantului suprem al fortelor armate.
Tot ceea ce ajungea pe biroul lui trebuia sa treaca mai intai pe la ea. Si-a ferit mereu barbatul si de influentele subalternilor directi ori mai indepartati. Si s-a ingrijit sa ajunga grabnic in biroul lui de fiecare data cand afla ca vreunul dintre colaboratorii apropiati intrase acolo. Elena Ceausescu a devenit astfel „marele filtru institutional al presedintelui Romaniei”. Si, prin nemarginita posibilitate a rotirii, promovarii, eliberarii din functii si sanctionarii membrilor nomenclaturii, Tovarasa a devenit mai temuta decat Tovarasul.
LAVINIA BETEA a absolvit Facultatea de Istorie si Filozofie, sectia filosofie-istorie si a obtinut doctoratul in psihologie la Universitatea „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca. In prezent, este profesor de psihologie sociala si politica si director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad. Abilitata pentru coordonare de doctorate in stiinte umaniste de Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 si pentru coordonare de doctorat in stiintele comunicarii de Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca. Jurnalista de presa scrisa si televiziune, a infiintat si a condus sectia de Istorie Recenta a ziarelor Jurnalul National (2004–2011) si Adevarul (2011–2013). Actualmente este colaboratoare a TVR si coordonatoarea Colectiei Istorie a Editurii Corint. A publicat in calitate de autor sau coordonator 20 de volume, circa o suta de articole stiintifice si peste doua mii articole publicistice. In 2003 a obtinut Premiul,, Nicolae Balcescu” al Academiei Romane pentru cartea Lucretiu Patrascanu – moartea unui lider comunist. Domenii de interes stiintific: psihologie politica, istorie recenta, istorie orala, comunicare media. Aparitii editoriale (selectie): Gladiatorii lui Stalin. Inceputurile comunismului in Romania, Editura Leistung Publishing, Bucuresti, 2018; Viata lui Ceausescu (coord., 3 volume), Editura Cetatea de Scaun, Targoviste, 2015; Editura Adevarul, Bucuresti, 2013, 2012; Stapanul secretelor lui Ceausescu. I se spunea Machiavelli. Stefan Andrei in dialog cu Lavinia Betea, Editura Adevarul, Bucuresti, 2011; Povesti din Cartierul Primaverii, Editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010; 21 august 1968 — Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009; Psihologia politica – o disciplina societala (coord. Lavinia Betea, Alexandre Dorna), Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008; Partea lor de adevar, Editura Compania, Bucuresti, 2008; Mentalitati si remanente comuniste, Editura Nemira, Bucuresti, 2005; Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist, Editura Humanitas, Bucuresti, 2001.


Autor: Lavinia Betea
ISBN: 9786067933604
Editura: Corint
Anul publicării: 2018
Pagini: 304
Categoria: Memorialistica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.