„Piesele reunite in acest volum au in comun cel putin un lucru: sunt hranite toate patru, in mod abundent, din materia pe care o tratez zilnic in calitate de jurnalist, dar si din angoasele acestei meserii. Este limpede ca in adancul meu, dupa 25 de ani de jurnalism, s-a produs o scindare profunda. Jurnalistul care locuieste in mine a devenit cam pesimist si isi spune ca umanitatea a deraiat, ca omul ramane profund irational, ca progresul are chip de himera si ca marea specialitate a omenirii este aceea de a repeta sistematic greselile trecutului (eventual cu accente din ce in ce mai grave).
Scriitorul din mine continua insa sa creada in om, in capacitatea sa de a construi edificii morale luminoase, in puterea sa de a-si depasi limitele si de a se ridica spre civilizatie, in capacitatea sa de a-si constientiza contradictiile si de a iesi invingator din lupta cu el insusi. Iata deci cum traiesc cei doi in adancul meu, doua personaje de fapt, poate doua masti (nu este teatrul simbolizat de o masca trista si de una vesela?).
"Poate oare teatrul sa contribuie la intelegea unor astfel de evenimente care pregatesc profilul economic, etnic si cultural al secolului urmator? Personal sunt convins ca literatura ne poate oferi raspunsuri mult mai nuantate decat toate celelalte discipline ale spiritului cand vine vorba despre enigma numita om.“ (Matei VISNIEC)
MATEI VISNIEC s-a nascut in 1956 la Radauti, in Bucovina, oras fabulos, taiat in doua (cu tot cu cimitir) de o cale ferata pe care toata lumea o recunoaste acum ca fiind axa de simetrie a lumii. A scris poezie inca din copilarie, a debutat in revista Luceafarul in 1972 si apoi in volum in 1980. A studiat filozofia la Bucuresti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar si cand piesele ii erau interzise. A crezut in rezistenta culturala, in forta cuvantului, in capacitatea literaturii de a capta mai bine decat orice alta disciplina contradictiile din noi si din lumea in care traim. Din 1987 traieste la Paris si scrie teatru in franceza. De atunci numele sau s-a aflat pe afise in peste 30 de tari. Din 1990 lucreaza ca jurnalist la Radio France Internationale. In Franta piesele sale sunt editate la Actes-Sud Papiers, Lansman, L’Harmattan, Espace d’un Instant. Intre doua tari, intre doua culturi, intre limba romana si cea franceza, Matei Visniec circula, trece de la un gen literar la altul, cauta si experimenteaza cuvantul sub semnul unui ideal care tine de sens si de irepetabilitate.
Aparitii editoriale recente in Romania:
– la Editura Cartea Romaneasca: Paianjenul in rana (teatru), 2007; Groapa din tavan (teatru), 2007; Omul pubela &Femeia ca un camp de lupta (teatru), 2007; Cafeneaua Pas-Parol (roman), 2008; Sindromul de panica in Orasul Luminilor (roman), 2009; Domnul K. eliberat (roman), 2010; La masa cu Marx (poezie), 2011.
– la Editura Paralela 45: Orasul cu un singur locuitor (antologie de poezie), 2005; Mansarda la Paris cu vedere spre moarte (teatru), 2005; Omul cu o singura aripa (teatru), 2006; Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal (teatru), 2007; Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu (teatru), 2008; Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt & Femeia tinta si cei zece amanti (teatru), 2008; Occident Express & Despre senzatia de elasti citate cand pasim peste cadavre (teatru), 2009; Omul din cerc (antologie de teatru scurt), 2011.
– la Editura Humanitas: Masinaria Cehov & Despre fragili tatea pescarusilor impaiati (teatru), 2008.
Autor: Matei Visniec
ISBN: 9789735052324
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2016
Pagini: 308Format: 13 x 20
Categoria: Beletristica