Teorii ale deciziei. Perspective psiho-economice

0
(0)

Teorii ale deciziei. Perspective psiho-economice

Scopul acestui volum este acela de a le oferi cititorilor o introducere cuprinzatoare in diferitele abordari teoretice care au drept scop analizarea comportamentului uman. In literatura de specialitate, teoriile deciziei reprezinta un set de abordari care pe de o parte descriu comportamentul uman, iar pe de alta parte realizeaza predictii referitoare la modul in care indivizii sau grupurile se vor comporta in anumite situatii ale caror coordonate sunt fixe. Teorii ale Deciziei. Perspective psiho-economice reprezinta o eticheta generala care se refera la o paleta larga de teorii care provin din economie, psihologie si din punctele de intersectie ale acestora. Dupa cum afirma Herbert Simon si Daniel Kahneman (laureati ai premiului Nobel in 1978, respectiv 2002), metodologia propusa de teoriile deciziei umane a fost aplicata in domenii precum economia, politicile publice sau mediul de afaceri, asteptandu-se ca pe viitor aceasta sa se dovedeasca din ce in ce mai folositoare arhitectilor deciziei. In peisajul romanesc acest domeniu reprezinta o noutate (chiar daca in spatiul academic international are o istorie de peste 40 de ani) avand in vedere numarul redus de programe academice care utilizeaza astfel de teorii pentru a oferi explicatii si raspunsuri microcomportamentelor umane.

Cu toate acestea, in ultimul timp numarul lor a inceput sa creasca odata cu nevoia cititorilor de a se familiariza cu o astfel de literatura si autorii ei fundamentali. Acest lucru se datoreaza esecului modelelor teoretice clasice de a oferi explicatii pentru anumite fenomene (vezi criza economica); dezvoltarii tehnologiei care ne permite sa realizam noi tipuri de cercetari; aparitiei unor noi intrebari de cercetare dar si nevoii de a construi politici cat mai apropiate de capacitatile si caracteristicile indivizilor. Din acest punct de vedere volumul se dovedeste primul din Romania care abordeaza noile teorii ale deciziei umane trecand prin cele care privesc  comportamentul uman dintr-o perspectiva preponderent  economica (capitolul 1. Microeconomie si Comportament); preponderent psihologica (capitolul 3. Introducere in Paradigma Psihologiei Cognitive; capitolul 6. Decizia in comportamentele Sanogene; capitolul 7. Modalitati Decizionale in Organizatii. O Perspectiva Psihologica) dar si din perspectiva celor care se afla la intersectia dintre cele doua discipline (capitolul 3. Luarea Deciziilor in Perimetrul Conceptual al Teoriei Prospectarii; capitolul 4. Neuroeconomia; capitolul 5. Rationalitate si Decizie Rationala in Psihologia Sociala).

Aceasta gama de teorii presupune o mixtura de abordari care vin din psihologie si economie combinand metode de cercetare cantitative, calitative dar si formalizarea matematica. Cu siguranta, teoriile deciziei pot fi considerate drept abordari interdisciplinare care stau la intersectia dintre mai multe paradigme ce pot intra in dialog prin intermediul acestui cadru de analiza.

Volumul este redactat intr-o maniera accesibila, avand o structura de tip manual (eng: handbook), oferind o introducere extensiva in teoriile deciziei din perspectiva psihologica si economica. Acesta poate fi consultat atat de publicul academic cat si de cel non-academic avand in vedere stilul in care este scris si numeroasele exemple pe care le ofera. De asemenea, volumul poate fi folosit ca suport de curs pentru studentii inscrisi la specializari precum psihologie, economie, administratie si afaceri sau politici publice, cat si ca baza teoretica de plecare pentru intelegerea domeniilor de catre publicul larg. Parcurgerea acestei carti nu presupune cunostinte avansate dincolo de anumite notiuni elementare de psihologie si economie. In plus, fiecare dintre cele sapte capitole contine o bibliografie orientativa care poate fi accesata si consultata in momentul in care cititorul este interesat de anumite teme particulare sau de aprofundarea unora dintre subiecte. Din punct de vedere al organizarii, volumul acopera diferite teme care au in vedere studierea deciziei pe continuumul psihologieeconomie.


Autor: Catalina Rosca
ISBN: 9786062805937
Editura: Universitara
Anul publicării: 2017
Pagini: 270
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.