Teatru VI. Noul locatar. Rinocerii – Eugene Ionesco

0
(0)

Teatru VI. Noul locatar. Rinocerii - Eugene Ionesco

Traducere si note de Vlad Russo si Vlad Zografi
„Mi-am dat eu insumi seama de sfarsitul cuvantului in teatru, si inca de multa vreme folosesc obiecte: scaune, cesti, ciuperci, mobile etc. Cred ca piesa cea mai tacuta pe care am scris-o este Noul locatar, in care doar obiectele mai fac cate ceva, precum mesele pentru spiritism care s-ar misca, ascultand de ultima proiectie a energiei nervoase extraconstiente.

In Rinocerii, am incercat sa arat cum devine cu putinta delirul colectiv, orbirea colectiva, si cum un anume adevar poate fi salvat, mentinut intact, intr-o constiinta individuala. Tot ce s-a inteles pana la urma a fost faptul ca Gustave Le Bon descrisese cu mult inainte fenomenul de isterie a multimii.
Este foarte posibil ca Rinocerii sa devina de neinteles – sper – intr-o lume in care toti oamenii vor fi lucizi, vor avea o personalitate libera, o autonomie de gandire, fara sa fie despartiti unii de altii. In acel moment, nu se va mai intelege ce am vrut sa spun. Sau se va incerca sa mi se descifreze piesa ca pe un document al unui timp revolut. Sper ca asa se va intampla.“ (EUGÈNE IONESCO)

EUGÈNE IONESCO (1909-1994) s-a nascut la Slatina, si-a petrecut copilaria in Franta, pentru a reveni in 1924 in Romania, unde a urmat studiile liceale si universitare. Debuteaza cu poezii in revista Bilete de papagal. Volumul de critica literara Nu (1934), premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu, contrariaza prin ludicul si nonsalanta cu care trateaza valorile bine stabilite ale literaturii romane. In 1938 pleaca la Paris ca bursier. Dupa razboi, se impune in teatrul de avangarda francez si e recunoscut apoi in lumea intreaga drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX.
SCRIERI IN LIMBA ROMANA:
Elegii pentru fiinte mici (versuri, 1931), Nu (critica literara, 1934), Englezeste fara profesor (piesa de teatru, 1943), Razboi cu toata lumea (publicistica, 1992).
SCRIERI IN LIMBA FRANCEZA:
TEATRU: La Cantatrice chauve, La Leçon, Les Salutations, Jacques ou la Soumission, L’Avenir est dans les oeufs, Les Chaises, Le Maitre, Le Salon de l’automobile, Victimes du devoir, La Jeune Fille à marier, Amédée ou Comment s’en débarrasser, Le Nouveau Locataire, Scène à quatre, Le Tableau, L’Impromptu de l’Alma, Tueur sans gages, Rhinocéros, Délire à deux, Le Piéton de l’air, Le roi se meurt, La Soif et la Faim, La Lacune, Exercices de conversation et de diction françaises pour étudiants Américains, Jeux de massacre, Macbett, Ce formidable bordel!, L’Homme aux valises, Voyages chez les morts, La Nièce-Épouse, Le Vicomte, Le Rhume onirique, Les connaissez-vouz?, Maximilien Kolbe.
PROZA: La Photo du Colonel (nuvele, 1962), Le Solitaire (roman, 1973).
ESEURI SI MEMORIALISTICA: Notes et contre-notes (1962), Journal en miettes (1967), Présent passé, passé présent (1968), Antidotes (1977), Un homme en question (1979), Entre la vie et le rêve. Entretiens avec Claude Bonnefoy (1987), Une quête intermittente (1987).
VOLUME DE DESENE: Découvertes (1969), Le Noir et le Blanc (1981).


Autor: Eugene Ionesco
ISBN: 9789735057794
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2017Ediția: 2, revazuta
Pagini: 192
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.