Statistici multivariate aplicate in psihologie – Marian Popa

Statistici multivariate aplicate in psihologie - Marian Popa

Axat pe cursul de profil pe care autorul il sustine de peste cinci ani la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti, volumul trateaza un set variat de statistici de nivel intermediar. Sint acoperite o multitudine de cerinte ale nivelului masteral (regresia liniara si logistica, modele avansate de analiza de varianta, tehnici de reducere a datelor), facindu-se in acelasi timp legatura cu statistica de baza. Volumul pune accentul pe abordarile actuale ale inferentei statistice, estimarea intervalului de incredere, marimea efectului si analiza de putere. Temele sint tratate la nivel explicativ, accesibil, cu ilustrarea imagistica a modului de calcul in SPSS sau cu alte programe disponibile gratuit online. Intelegerea e facilitata de faptul ca fiecare procedura statistica este exemplificata prin cercetari psihologice in care au fost utilizate tehnicile respective.

Cuprins:
Inferenta statistica– testarea ipotezelor• Analiza preliminara a datelor statistice• Regresia liniara simpla/multipla• Regresia logistica binomiala• Analiza de varianta (ANOVA) factoriala• Analiza de covarianta factoriala (ANCOVA)• Analiza multivariata a variantei (MANOVA) si a covariantei (MANCOVA)• Analiza de varianta pentru masurari repetate• Analiza factoriala exploratorie• Analiza de cluster
Marian Popa este colonel in rezerva, conferentiar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, unde preda, pe linga cursul de psihologie militara, cursuri de statistica, metodologia cercetarii si evaluarea performantelor profesionale. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, unde a obtinut si titlul de doctor in psihologie. A profesat ca psiholog in cadrul Scolii de ofiteri de aviatie „Aurel Vlaicu”, Boboc, in perioada 1976‑1990, specializindu‑se in psihologie aeronautica pe linga Laboratorul de psihologie al Centrului de Medicina Aeronautica din Bucuresti, condus de Valeriu Ceausu. In 1976 si 1977 a facut parte, in calitate de psiholog, din grupa de coordonare a pregatirii preliminare a candidatilor cosmonauti romani. Intre 1990 si 2006 a lucrat in cadrul Institutului National de Medicina Aeronautica si Spatiala „Victor Anastasiu” din Bucuresti, mai intii ca psiholog in Biroul de securitate a zborului, iar apoi ca sef al Sectiei de psihologie. In 1998 a obtinut certificatul de psiholog de aviatie din partea European Association of Aviation Psychology (EAAP), iar in 2001 a urmat cursul Human Factor Accident Prevention and Investigation, organizat de EAAP si Institute of Air Navigation Services din Luxemburg. Este autorul a peste 60 de studii de psihologie, membru al Asociatiei Psihologilor din Romania, International Council of Psychologists si European Association of Methodology. A mai publicat: Psihologie aeronautica (2005), Statistica pentru psihologie. Teorie si aplicatii SPSS (editia a II‑a, Editura Polirom, 2008), Introducere in psihologia muncii (Editura Polirom, 2008), Statistici multivariate aplicate in psihologie (Editura Polirom, 2010).


Autor: Marian Popa
ISBN: 9789734617944
Editura: Polirom
Anul publicării: 2010
Pagini: 360Format: 160×235
Categoria: Carte universitara