Sport si rasism – Cristian Jura

Sport si rasism - Cristian Jura

Despre rasism, despre xenofobie, despre discriminare, despre rautate, despre violenta in toate formele ei de manifestare nu se vorbeste prea mult in Romania. Nu sunt subiecte care sa conteze in raport cu grijile cotidiene, nu sunt subiecte care sa fie luate in serios in dezbaterile mediatice, nu fac rating daca nu se lasa cu raniti, cu decese, cu divorturi sau adulter. Sunt teme de nisa pe care putini sunt dispusi sa le aduca in atentia opiniei publice sau sa le mute in topul prioritatilor strategice prevazute de agenda politica. Cand vorbim de rasism si discriminare in Romania nu vorbim de campanii ample sau de o actiune concertata a intregii societati, nu vorbim de cazuri documentate, analizate si dezbatute la scara larga. Din cand in cand mai razbat in spatiul public informatii despre actiuni de natura discriminatorie, in general atunci cand autoritatile sanctioneaza institutii, organizatii sau persoane publice pentru manifestari rasiste, xenofobe sau evenimente cu tenta violenta.
In contextul in care nivelul de trai este scazut, cu locuri de munca nesigure, prost platite si de calitate slaba, in contextul in care sistemul de sanatate este mai bolnav decat pacientii, in contextul in care invatamantul de stat pune pe fuga profesorii iar fiscalitatea incovoiaza pana si ideea de antreprenoriat, este de inteles faptul ca societatea ridica din umeri in fata unor subiecte care nu influenteaza direct bunastarea economico-financiara. Abia cand discriminarea si rasismul bat direct si insistent la usa omului subiectul incepe sa arda si sa devina important. Abia atunci cand copilul, mama, fratele cad victime ale unor atacuri cu violenta verbala sau fizica apare brusc interesul fata de spete similare, de institutii ale statului si legislatie nationala si internationala.
In anticiparea unor astfel de situatii vine experienta domnului Cristian Jura, transpusa in lucrarea de fata cu claritate, cu o documentare exhaustiva si cu argumente si explicatii tehnice care ajuta cititorul sa se orienteze in hatisul legislativ si sa afle informatii corecte si complete despre cateva spete celebre din Romania.
Cristian Jura, profesor universitar si doctor in stiinte juridice, face prin aceasta lucrare un pas important in plasarea Romaniei intr-o zona de normalitate in raport cu tarile dezvoltate in ceea ce priveste combaterea rasismului si a discriminarilor de orice fel.
Chiar daca spetele analizate sunt extrase din lumea sportului, semnalul pe care il da acest material este acela ca Romania nu este o zona salbatica, fara reguli si fara sanctiuni, ci o tara in care firescul si respectul gasesc un teritoriu propice sa prinda radacini.


Autor: Cristian Jura
ISBN: 9786066732659
Editura: Universul Juridic
Anul publicării: 2014
Pagini: 176
Categoria: Carti drept