Spitalul a facut recent in Franta obiectul unor reforme succesive vizind aspecte economice, organizationale si profesionale, cu scopul declarat de a controla cheltuielile si de a le adapta la evolutia cererii de ingrijiri medicale in contextul imbatrinirii populatiei. Dupa unii specialisti, aceste reforme introduc legile pietei in domeniul sanatatii, spitalul „imbolnavindu-se de rentabilitate”.
Dupa altii, intrucit acoperirea cheltuielilor pentru sanatate devine tot mai problematica, mentinerea accesului la ingrijiri si lupta contra inegalitatilor necesita cresterea eficientei spitalului. Volumul prezinta controversele legate de gestionarea spitalului in conditiile actuale si ridica problema costului reformelor asupra personalului in lipsa caruia sistemul de sanatate nu ar putea functiona. Bazindu-se pe studii statistice si pe propriile anchete in care au intervievat o mare diversitate de membri ai personalului spitalicesc, autorii ofera propria viziune asupra acestor reforme si a viitorului spitalului.
„Ne aflam in fata unei «carti de invatatura» pentru toti cei interesati de modernizarea si eficientizarea asistentei medicale spitalicesti, oferind o analiza critica a evolutiei institutionale a spitalului, cea mai importanta componenta a asistentei medicale din orice sistem sanitar, atit prin complexitatea si nivelul stiintific si tehnic, cit si prin consumul de resurse. Cititorul avizat va descoperi unghiuri de vedere care pun in lumina mecanismele de finete ale relatiilor interumane ce guverneaza specificul vietii unei organizatii atit de complexe cum este spitalul.” (Vasile Cepoi)
Traducere de Carmen Padurariu
Prefata de Vasile Cepoi
Mihai Dinu Gheorghiu este profesor universitar doctor si preda la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei si la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Cercetator la Centre d’études de l’emploi (CEE, CNRS), apoi la Centre d’études de l’emploi et du travail (CEET). Face parte din comitetul de redactie al unor importante publicatii de specialitate si este membru al mai multor asociatii profesionale internationale. A efectuat cercetari in domeniul sociologiei elitelor, a intelectualilor, a educatiei si a culturii, precum si in sociologia muncii, in Franta, Germania si Romania. A publicat, printre altele: Les métamorphoses de l’agit‑prop (2 vol., Presses Universitaires du Septentrion, 1998), Analiza si interventie in stiinta sociala (Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, 2005), Littératures et pouvoir symbolique (in colab. cu Lucia Dragomir, Editura Paralela 45, Éditions de la MSH, 2005), Intelectualii in cimpul puterii (Editura Polirom, 2007), Education et frontières sociales (coord., in colab. cu Monique de Saint Martin, Michalon, 2010; trad. rom.: Educatie si frontiere sociale, Editura Polirom, 2011), La mobilité des élites: réconversion et circulation internationale (Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, 2012).
Frédéric Moatty este sociolog al muncii si statistician, cercetator la CNRS, Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM), LISE, Centre d’études de l’emploi et du travail. Lucrari in domeniul sociologiei muncii si organizatiilor, al sociologiei tehnicilor si inovatiei si al sociologiei ocupatiilor. Dintre principalele lucrari publicate: L’hôpital en mouvement. Changements organisationnels et conditions de travail (in colab. cu Mihai Dinu Gheorghiu, Editions Liaisons, 2013), L’innovation dans le travail (coord., in colab. cu Jean‑Pierre Durand si Guillaume Tiffon, Octarčs Editions, 2014).
Autor: Mihai Gheorghiu, Frederic Moatty
ISBN: 9789734656233
Editura: Polirom
Anul publicării: 2017
Pagini: 288Format: 160×235
Categoria: Carti diverse