Sociologia sportului. Teorii, metode, aplicatii – Nicu Gavriluta, Cristina Gavriluta

0
(0)

Sociologia sportului. Teorii, metode, aplicatii - Nicu Gavriluta, Cristina Gavriluta

Cum se explica faptul ca sportul exercita astazi o puternica fascinatie? Care sint mecanismele sociale ale succesului in sport? Cum pot fi interpretate efectele sociale generate de fenomenul sportiv? In ce masura sportul se preteaza unei analize sociologice? Volumul incearca sa raspunda la aceste intrebari si sa rezolve, totodata, problema absentei unei analize de sociologia sportului din circuitul lucrarilor de specialitate din Romania. O lectura utila atit pentru sociologii interesati de fenomenul sportiv, cit si pentru studentii si profesorii de la facultatile de educatie fizica si sport.

Cuprins:
Sociologia sportului in Romania• Sociologia sportului. Aspecte epistemologice• Grupul actorilor sportivi• Grupul sustinatorilor si al suporterilor• Liderul de grup in sport• Socializarea in sport si forma identitatii• Devianta si control social in lumea sportului• Algoritmul cercetarii sociologice in sport
Nicu Gavriluta (nascut in 1963) este profesor universitar doctor si fost decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in perioada 2008-2016. Sociolog, antropolog si eseist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A fost presedinte si vicepresedinte al Societatii Sociologilor din Romania. A publicat volumele de autor: Mentalitati si ritualuri magico-religioase. Studii si eseuri de sociologie a sacrului (Editura Polirom, Iasi, 1998); Culianu, jocurile mintii si lumile multidimensionale (Editura Polirom, Iasi, 2000); Imaginarul social al tranzitiei romanesti (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2001); Fractalii si timpul social (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003); Hermeneutica simbolismului religios. Studii si eseuri (Editura Fundatiei AXIS, Iasi, 2003); Miscari religioase orientale. O perspectiva socio-antropologica asupra globalizarii practicilor yoga (Editura Fundatiei AXIS, Iasi, 2006); Romania in starea Bardo. Publicistica si dialoguri culturale (Editura Provopress, Cluj-Napoca, 2006); Antropologie sociala si culturala (Editura Polirom, Iasi, 2009); Mama prostilor e mereu gravida. Sociologia patologiilor cotidiene (Editura Institutul European, Iasi, 2010); Sociologia religiilor. Credinte, ritualuri, ideologii (Editura Polirom, Iasi, 2013); Mit, magie si manipulare politica (Editura Institutul European, Iasi, 2015). Este coautor al volumelor: Sociologia sportului. Teorii, metode, aplicatii (Editura Polirom, Iasi, 2010); Religie si violenta in Europa seculara. Dialoguri la TRINITAS (Editura Trinitas, Bucuresti, 2016; Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, 2016); Globalizare si identitate romaneasca (Editura Junimea, Iasi, 2018). A publicat articole si eseuri in Convorbiri literare, Scriptor, Ex Ponto, Timpul, Cronica veche, Observator cultural etc. In 2017 i s-a acordat Premiul pentru eseu de catre Uniunea Scriitorilor, Filiala Iasi, si Premiul „Vasile Conta” al Academiei Romane pentru volumul Mit, magie si manipulare politica.
Cristina Gavriluta (n. 1971) este conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala a Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi. A publicat volumele: Socioantropologia fenomenului religios (Editura Fundatiei AXIS, Iasi, 2003), Sacrul si californizarea culturii. Sapte interviuri despre religie si globalizare (Paideia, Bucuresti, 2008) si Socioantropologia fenomenelor divinatorii (Institutul European, Iasi, 2008).


Autor: Nicu Gavriluta, Cristina Gavriluta
ISBN: 9789734615896
Editura: Polirom
Anul publicării: 2010
Pagini: 256Format: 135×200
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.