Sfantul Nicodim Aghioritul – Constantin Cavarnos

Sfantul Nicodim Aghioritul - Constantin Cavarnos

Sfantul Nicodim Aghioritul – Constantin Cavarnos 
Traducere de Paul Balan 
Primirea facuta de cititori primelor doua volume din aceasta serie – Sfantul Cosma Etolianul si Sfantul Macarie al Corintului, a fost deosebit de incurajatoare. Este o dovada a faptului ca atractia materialismului, atat de raspandit si atat de promovat in epoca noastra, este departe de a fi universala. Pe langa aceasta, exista modesta si putin cunoscuta sete de viata duhovniceasca, certificata de rapiditatea cu care carti ca cele de mai sus au fost vandute. Acest lucru ne incurajeaza sa avem incredere si in primirea de care se va bucura acest volum, precum si cele ce urmeaza din aceasta serie. 
Capitolul introductiv al acestei carti si lista lucrarilor Sfantului Nicodim apar tiparite pentru prima oara. Capitolul al II-lea cuprinde Viata Sfantului Nicodim, scrisa de monahul Gherasim Micragiannanitis din Sfantul Munte Athos, care a fost prima oara publicata in anul 1955, in Sfantul Munte, ca facand parte din slujba inchinata Sfantul Nicodim. Am tradus-o din limba greaca si am publicat-o cu ingaduinta parintelui Gherasim. 
Desi Viata Sfantului Nicodim a fost scrisa de doi dintre contemporanii sai, monahii Eftimie si Onufrie, care l-au cunoscut personal, am ales biografia scrisa de parintele Gherasim, deoarece „Biografia” scrisa de Onufrie e doar schitata, incompleta, in timp ce „Biografia” scrisa de Eftimie, desi este mult mai amanuntita decat cea a lui Onufrie, este mai scurta si mai incompleta decat cea scrisa de Gherasim si nu atat de eleganta din punctul de vedere al stilului. 
In ceea ce priveste lista cu „Lucrarile sfantului”, se poate observa faptul ca aceasta este lista cea mai completa si actuala, si singura care apare in limba engleza. 
Redactand lista „Texte alese din scrierile sfantului”, am ales texte care sunt cu totul specifice invataturilor lui Nicodim si deosebit de importante pentru omul zilelor noastre, si mai ales celor ce sunt interesati de spiritualitatea ortodoxa. 
Datorez multumiri parintelui Gherasim Micragiannanitis pentru ca mi-a ingaduit sa tiparesc „Biografia Sfantul Nicodim Aghioritul”, scrisa de el, dar si pentru faptul ca m-a ajutat sa inteleg anumite puncte din textul sau. 
Constantin Cavarnos    


Autor: Constantine Cavarnos
ISBN: 9786068278193
Editura: Doxologia
Anul publicării: 2011
Pagini: 108
Categoria: Religie