Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitor de limba si cultura romaneasca. Volumul I. Marturisitor al credintei prin predica si tipar

0
(0)

Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitor de limba si cultura romaneasca. Volumul I. Marturisitor al credintei prin predica si tipar

Opera este structurata in doua volume, reunind studii ale unor profesori renumiti, precum Pr. Prof. Teodor Bodogae, Pr. Prof. Dumitru Belu, Pr. Prof. Niculae Serbanescu, Pr. Prof. Mircea Pacurariu, Prof. Nicolae Chitescu s. a.
„Primul volum, care poarta subtitlul Marturisitor al credintei prin predica si tipar, prezinta stradaniile Sfantului Antim pentru innoirea si unificarea limbii romane culte. El contine studii care surprind importanta Sf. Antim Ivireanul pentru Biserica si cultura romaneasca, locul lui in istoria poporului roman, rolul sau de ctitor al literaturii si retoricii culte romanesti, precum si al predicii bisericesti.
Observand lipsurile de ordin material, cultural si moral pe care le aveau credinciosii romani in acea vreme, Sfantul Antim a dorit sa le vina in ajutor. A facut aceasta mai ales prin cuvant, invatandu-i, imbarbatandu-i, alinan- du-le suferintele, intarindu-i in credinta, dojenindu-i uneori cu blandete si intelegere, dar si cu simtul responsabilitatii pastorale. A constientizat cat de importanta este predica in Biserica si, mai ales, cat de important este ca preotii, indrumatorii si sfatuitorii credinciosilor, sa aiba modele de predica din care sa se inspire. Astfel, o serie de alte studii abordeaza opera marelui tipograf, insistand asupra capodoperei literaturii omiletice romanesti – Didahiile -, analizate sub aspect istoric, dogmatic, exegetic si oratoric”. (Din Nota Editoriala)


Autor

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.