Sculptura. Procedee si principii – Rudolf Wittkower

Sculptura. Procedee si principii - Rudolf Wittkower

Pornind de la istoria, teoria si practica artelor frumoase, cele douasprezece prelegeri sustinute de Rudolf Wittkower la Universitatea din Cambridge si reunite in volum prezinta tehnicile sculpturale si principiile care stau la baza lor. Studierea procedeelor de lucru ii permite autorului sa descopere ideile si convingerile sculptorilor si sa arate, prin trecerea in revista a celor mai importante opere de arta ale lor, ce-i uneste si ce-i desparte pe acestia de-a lungul timpului. Volumul este organizat cronologic, acoperind operele si numele cele mai importante din Antichitate pina in secolul al XX-lea, de la catedralele din Chartres sau Reims la Alberti, Michelangelo, Cellini, Vasari, Bernini, Canova, Brancusi sau Rodin.

Din cuprins:
Antichitatea – Evul Mediu. Chartres, Reims, Bamberg, Orvieto – Renasterea. Alberti, Gauricus, Leonardo – Michelangelo, Cellini, Vasari – Giovanni Bologna, Cellini – Bernini, Bouchardon, Pigalle – Falconet, Winckelmann, Canova, Schadow – Secolul al XIX-lea. Rodin, Hildebrand – Secolul al XX-lea.
Rudolf Wittkower (1901‑1971) s‑a format la scoala lui Adolf Goldschmidt. S‑a ocupat indeosebi de arta Renasterii si a barocului. A fost totodata puternic influentat de metoda lui Aby Warburg, aplicind cu succes iconologia la domeniul arhitecturii si exercitind in aceasta directie o puternica influenta atit asupra teoreticienilor artei, cit si asupra arhitectilor. A fost profesor de istoria artei la University of London si la Cambridge, membru al Institutului Warburg si presedinte al Departamentului de Istorie si Arheologie la Columbia University din New York. Dintre volumele publicate, mentionam: Architectural Principles in the Age of Humanism, 1949; Art and Architecture in Italy, 1600‑1750, 1958; Born under Saturn: The Character and Conduct of Artists from Antiquity to the French Revolution (in colaborare cu Margot Wittkower), 1964; The Divine Michelangelo (in colaborare cu Margot Wittkower), 1964; Gian Lorenzo Bernini: The Sculptor of the Roman Baroque, 1966. O ampla editie a eseurilor sale, The Collected Essays of Rudolf Wittkower, a aparut la Londra in 1975.


Autor: Rudolf Wittkower
ISBN: 9789734624393
Editura: Polirom
Anul publicării: 2012
Pagini: 200Format: 160×235 mm.
Categoria: Stiinte