Retelele sociale. Teorie, metodologie si aplicatii – Marian-Gabriel Hancean

Retelele sociale. Teorie, metodologie si aplicatii - Marian-Gabriel Hancean

Prefata de Mihaela Vlasceanu

Analiza retelelor sociale are o aplicabilitate extinsa in cercetarea relatiilor, interactiunilor si interdependentelor dintre diferiti indivizi. Volumul ofera o introducere in studiul fenomenelor sociale din perspectiva relationala, prezentind teoriile si aparatul conceptual de baza pentru caracterizarea retelelor sociale, precum si instrumentele fundamentale de analiza a acestora. Informatiile teoretice sint completate si ilustrate cu numeroase exemple de analiza a retelelor pe mai multe niveluri, de la grupurile mici la cele de nivel mezo- si macrosocial. Data fiind importanta retelelor sociale in domenii ca economia, politica si cultura, lucrarea se adreseaza unui public divers: studenti si profesori la facultatile de stiinte sociale, manageri, consultanti si antreprenori.

Din cuprins:
Scolile de studiu al retelelor sociale• Elemente de analiza a retelelor sociale• Proprietati structurale ale retelelor• Chestionarele sociometrice• Solutii software destinate analizei retelelor sociale• Teorii si teme de cercetare• Argumentul gaurilor structurale si modalitati de masurare a capitalului social• Contagiunea sociala: coeziune si echivalenta structurala• Retelele de schimb• Putere si dependenta in retelele de schimb• Reciprocitate si risc in schimburile sociale

Marian‑Gabriel Hancean este conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursurile: Network analysis: highlighting relational patterns (Analiza retelelor sociale: detectarea configuratiilor relationale), Sociologia organizatiilor si Comportament organizational. De asemenea, la Institutul de Cercetari al Universitatii din Bucuresti (ICUB), este coordonatorul Grupului de cercetare a grafurilor si retelelor sociale (GraphNets). In 2017, a primit din partea Universitatii din Bucuresti premiul pentru cel mai bun articol stiintific in domeniul stiintelor sociale („Homophily in Coauthorship Networks of East‑European Sociologists”, publicat ca autor principal, impreuna cu Matjaž Perc, in Scientific Reports, editat de revista Nature). Este membru al asociatiei profesionale internationale a specialistilor in analiza retelelor sociale (International Network for Social Network Analysis) si al Societatii Sociologilor din Romania. Actualmente, implementeaza, in calitate de lider al echipei din Romania, proiectul de cercetare ORBITS (http://pagines. uab. cat/orbits/en, 2016‑2020), impreuna cu Departamentul de Antropologie Sociala si Culturala din cadrul Universitatii Autonome din Barcelona. A participat la stagii de perfectionare in utilizarea solutiilor software de analiza a datelor de retea sociala (RSiena, UCINET, Pajek, R, EgoNet, visone, VennMaker) la: Vrije Universiteit (Amsterdam, 2011), Universität Hamburg (Hamburg, 2013), Universitat Autònoma de Barcelona (Barcelona, 2015, 2017), Sciences Po (Paris, 2016), Johannes Gutenberg‑Universität (Mainz, 2017). Este certificat de GESIS Leibniz‑Institut für Sozialwissenschaften si de Universität zu Köln (Germania) in modelarea prin ecuatii structurale (2017), in analiza statistica a datelor cu structura multinivel (2018) si in analiza statistica longitudinala a retelelor dinamice prin RSiena (2018), iar de Universitatea Autonoma din Barcelona in analiza retelelor personale (2015). Ariile sale majore de cercetare sint studiul retelelor sociale si analiza organizatiilor.


Autor: Marian-Gabriel Hancean
ISBN: 9789734643301
Editura: Polirom
Anul publicării: 2014
Pagini: 224Format: 160×235
Categoria: Carte universitara