Psihosociologie scolara – Stefan Boncu, Ciprian Ceobanu

Psihosociologie scolara - Stefan Boncu, Ciprian Ceobanu

Prefata de Constantin Cucos

Asigurarea unui nivel de educatie uniform pentru elevi cu coeficienti de inteligenta, personalitati si medii de provenienta diferite reprezinta una dintre provocarile cu care se confrunta invatamintul romanesc. Studiile reunite in volum ofera o imagine de ansamblu a sistemului educational, precum si solutii pentru buna functionare a acestuia. De la conceptul de sine academic, motivatie si autodeterminare pina la relatia elev-profesor si utilizarea noilor tehnologii, autorii isi prezinta argumentele si recomandarile pe baza celor mai importante cercetari efectuate la nivel mondial. Propunind o abordare moderna si teme actuale, lucrarea este o sursa de informatii utile atit pentru studentii care se pregatesc pentru o cariera didactica si pentru profesorii din invatamintul preuniversitar si academic, cit si pentru decidentii educationali.

Din cuprins:
Reprezentarile sociale si cimpul educatiei• Emotia si cognitia in scoala• Perspective interculturale asupra invatarii• Succesul si esecul in educatie• Agresivitatea in mediul scolar• Fenomenul„favoritul profesorului”• Comunicarea nonverbala in clasa• Influenta sociala si mizele ei in mediul scolar• Cooperarea si competitia in clasa• Omogenitate si eterogenitate in alcatuirea claselor• Telefonul mobil, copiii si scoala• Trainingul intercultural in psihologia scolara

Stefan Boncu este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Preda cursuri de psihologie sociala, relatii interpersonale, influenta sociala, psihologia negocierii si psihologia mediului. Dintre lucrarile publicate: Psihologia influentei sociale (Polirom, 2002; carte distinsa cu Premiul „Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane), Negocierea si medierea – perspective psihologice (2006), Psihosociologie scolara (coord., Polirom, 2013), Psihologie sociala clinica (coord., Polirom, 2014), Emotiile complexe (coord. in colab., Polirom, 2015).

Ciprian Ceobanu este doctor in psihologie cu o teza care vizeaza influenta mentalitatii studentului asupra succesului academic. In prezent este conferentiar in cadrul departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi. Intre preocuparile stiintifice actuale se afla studiul invatarii in medii electronice. In ultimii ani a publicat: Mentalitati si structuri axiologice. O perspectiva psihologica (2005), Abordari statistice si ipostaze educationale ale modelului e-learning (2007), Statistica in educatie (2008), Introducere in managementul clasei de elevi (coautor, 2010). La Editura Polirom au mai aparut: Elaborarea si managementul proiectelor in serviciile educationale. Ghid practic (coautor, 2009) si Psihosociologie scolara (coautor, 2013).


Autor: Boncu, Ceobanu
ISBN: 9789734640454
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013
Pagini: 384Format: 160×235
Categoria: Carte universitara