Psihologia validata stiintific. Ghid practic de cercetare in psihologie – Florin A. Sava

0
(0)

Psihologia validata stiintific. Ghid practic de cercetare in psihologie - Florin A. Sava

Proliferarea curentelor pseudostiintifice, caracterul limitat al resurselor si multitudinea paradigmelor concurente pot aduce prejudicii psihologiei ca stiinta si, implicit, specialistilor in domeniu si celor care beneficiaza de serviciile acestora. Pentru a contracara aceasta stare de fapt, psihologia are la dispozitie solutia validarii stiintifice a serviciilor psihologice oferite, care presupune analiza critica a modelelor teoretice existente cu ajutorul aparatului stiintific, pentru a stabili daca un serviciu este eficient, fundamentat pe un model teoretic valid si are un bun raport cost-eficienta. Volumul constituie un ghid practic de cercetare pentru validarea stiintifica a serviciilor psihologice. Prin informatiile, exemplele si sfaturile practice pe care le ofera, acest manual de metodologia cercetarii contribuie semnificativ la dezvoltarea abilitatilor specialistilor din domeniu de a realiza cercetari competitive la nivel international si de a diferentia intre practicile psihologice validate stiintific (evidence-based practice) si serviciile lipsite de aceasta baza.

Din cuprins:
Abordarea stiintifica vs pseudostiintifica in psihologie• Consecinte negative ale abordarii pseudostiintifice in psihologie• Practica psihologica validata stiintific• Necesitatea tranzitiei catre o practica validata stiintific• False dileme in cercetarea psihologica• Probleme stringente in cercetarea psihologica din Romania• Tipuri majore de studii in cercetarea psihologica• Analiza critica a studiilor de specialitate• Validitatea unei cercetari• Experimentul– metoda regala in cercetarea stiintifica• Studiile de evaluare economica a serviciilor psihologice• Metaanaliza• Raportarea rezultatelor in articole de specialitate
Florin A. Sava este reprezentantul domeniilor Psihologie si Psihoterapie in cadrul Comisiei de Stiinte Sociale a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, directorul departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si coordonatorul Laboratorului de Cognitii Sociale si Evaluare a Personalitatii. Printre preocuparile sale stiintifice se regasesc evaluarea personalitatii si a inteligentei, precum si masuratorile si interventiile implicite validate stiintific. Interesul pentru cercetare a fost completat, in plan national, cu activitatea de diseminare a cunostintelor din domeniul metodologiei cercetarii si al analizei datelor. De acelasi autor: Analiza datelor în cercetarea psihologică (2004, 2011), Metode implicite de investigare a personalităţii (coord., Polirom, 2011).


Autor: Florin A. Sava
ISBN: 9789734622382
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013
Pagini: 368Format: 160×235
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.