Promisiunea zorilor – Romain Gary. Traducere de Daniel Nicolescu

Promisiunea zorilor - Romain Gary. Traducere de Daniel Nicolescu

Bestseller Gaudeamus 2018

Traducere si note de Daniel Nicolescu

Roman autobiografic devenit celebru, publicat de Romain Gary in 1960, a carui figura dominanta este Mina Kacew. Una dintre cele mai frumoase carti despre dragostea materna si, mai ales, despre relatia mama-fiu, cu toate ambiguitatile si consecintele care decurg din preaplinul acesteia. In 1970, Promisiunea zorilor a fost adaptat pentru marele ecran de Jules Dassin, cu Melina Mercouri in rolul principal. Ecranizarea din 2017, regizata de Éric Barbier, ii are ca protagonisti pe Charlotte Gainsbourg si Pierre Niney. Pentru interpretarea personajului Mina, Charlotte Gainsbourg a fost nominalizata la cel mai bun rol principal feminin in cadrul Premiilor César.

Cele trei parti ale romanului retraseaza copilaria lui Gary la Vilnius, exilul la Nisa si odiseea razboiului. Gary isi extrage superbul sau titlu metaforic Promisiunea zorilor din suma tuturor paradoxurilor relatiei de iubire dintre mama si fiu, o relatie de fuziune aproape magica, pe cat de galvanizanta, pe atat de sufocanta, pe cat de miraculoasa, pe atat de apasatoare, pe cat de fierbinte, pe atat de ostenitoare. Un titlu pe care il explica intr-un pasaj faimos din roman: „Prin dragostea materna, viata isi face in zori o promisiune pe care nu o respecta nicicand“.

Scriitor (romancier, eseist, autor de memorii), aviator, diplomat, regizor, scenarist, ROMAIN GARY, pe numele adevarat Roman Kacev, s-a nascut pe 8 mai 1914 la Vilnius intr-o familie evreiasca si a crescut la Varsovia, unde mama sa l-a botezat catolic. In 1928 s-a stabilit in Franta. A studiat Dreptul la Aix-en-Provence si Paris.
Traducere si note de Daniel Nicolescu

Format: 13×20 cm


Autor: Romain Gary
ISBN: 9786067794243
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2018Ediția: 1
Pagini: 328
Categoria: Beletristica