Predici si cuvantari alese – Sfantul Filaret, Mitropolitul Moscovei

Predici si cuvantari alese - Sfantul Filaret, Mitropolitul Moscovei

Predici si cuvantari alese – Sfantul Filaret, Mitropolitul Moscovei 
Mai inainte ca Fiul lui Dumnezeu inomenit sa primeasca si sa duca Crucea Sa, aceasta cruce a apartinut oamenilor. La inceput, ea a fost facuta din pomul vietii si pomul cunostintei binelui si raului (Fc. 2, 9). Primul om s-a gandit sa incerce numai un rod al acestuia, insa abia a muscat, ca toata greutatea pomului interzis, cu toate ramurile lui si cu toate mladitele, s-a prabusit pe spinarea celui care a incalcat porunca Domnului. Intunericul, durerea, infricosarea, muncile, bolile, moartea, nevoia, umilirea, vrajba intregii naturi – intr-un cuvant, toate puterile distrugatoare, parca smulgandu-se din pomul destinului, s-au napustit asupra lui; si ar fi cazut in veci fiul maniei in iad, daca Milostivirea, dupa sfatul cel vesnic, nu ar fi intins mainile Sale si nu  l-ar fi retinut din cadere. Fiul lui Dumnezeu a trecut asupra Sa povara care apasa pe om, si-a insusit crucea lui si l-a lasat pe el numai sa se tina usor de aceasta Cruce. Aceasta, fara indoiala, nu pentru ca el sa dea ajutor Atotputernicului la povara, ci pentru ca el insusi, cu mica lui cruce lasata lui, sa fie purtat de puterea Crucii, tot asa cum barca este antrenata de plutirea tumultuoasa a corabiei.
Rugaciunile noastre sunt neroditoare, pentru ca nu sunt rugaminti sarguincioase si staruitoare, care sa iasa din adancul sufletului si in care tot sufletul sa se reverse, ci sunt numai niste dorinte molesite, pe care le rostim fara zbuciumul duhului si credem ca ele trebuie sa se implineasca cu de la sine putere. Rugaciunile sunt infructuoase si pentru ca cererile noastre sunt necurate sau rele, pentru ca cerem lucruri daunatoare, iar nu folositoare pentru sufletele noastre sau pentru ca cerem nu in slava lui Dumnezeu, ci pentru satisfacerea vrerilor noastre trupesti si egoiste.
Roaga-te, Crestine, cu rugaciune tare, din toata puterea sufletului tau, cu rugaciune harnica si staruitoare, cu rugaciune buna si curata, iar daca aceasta nu o dobandesti in sine, roaga-te chiar pentru rugaciune. Prin rugaciune capeti mai intai rugaciunea adevarata si lucratoare, apoi aceasta va birui totul impreuna cu tine si vei izbandi totul, te vei inalta pe Tabor sau in tine se va deschide Taborul, va cobori cerul in sufletul tau si sufletul tau se va inalta la cer.


Autor: Sfantul Filaret, Mitropolitul Moscovei
ISBN: 9786066663427
Editura: Doxologia
Anul publicării: 2014
Pagini: 334
Categoria: Religie