Povestea si tocmala altor tari ce sunt primprejur – Grigore Ureche

0
(0)

Povestea si tocmala altor tari ce sunt primprejur - Grigore Ureche

Povestea si tocmala altor tari ce sunt primprejur – Grigore Ureche 

  • Comentarii (0)

Povestea si tocmala altor tari ce sunt primprejur. Cum nu se cade sa nu pomenim fiindu-ne vecini de aproape

Inlesnita pentru a se putea ceti in vacul XXI & frumos impodobita cu sase harti si alte zugraveli de catre Lica Sainciuc.

Adaptare si desene de Lica Sainciuc

Fragment din carte:

"De Imparatia Tatarasca si de obiceiul lor, si cat loc coprinde Tara Tatarasca 

Aicea nu mult vom pomeni de tatari, carei se afla ca sunt limba batrana si dinceput viteji si pana astazi vedem ca s-au tinut tot in ce au apucat. TARTARIA sau cumu-i zic unii TARA TATARASCA este imparatie mare, ca nu numai ceasta ce este la Crim, ci in toate partile se lateste si cu putere mare, de coprinde loc mult, o parte mare de Evropa si Sarmatia toata de la Asia cu Scitia sau Sireca, ce-i zic acum Cataio. Numele si-au luat tara de la apa ce-i zic Tartar, care cura intr-acelea parti ce-i zic Magog. Iara lacuitorii isi zic Mongul. Sta aceasta tara spre miazanoapte. Dinspre rasarit au imparatia cea puternica a Chinnei, dinspre amiazaziua India cu apa Gange, ce-i zice cartea noastra Fison, si apa Oxus, iara dinspre apus Marea Caspium si Tara Lesasca, de acolo se apropie de Mosc si dinspre miazanoapte cu Marea de Gheata. 
Vazduhul acestii tari este neastamparat, ca vara acele tunete de groaznice sunt, cat de frica multi mor din oameni, si sunt calduri mari si aciasi frig si ometi mari, si acelea vanturi sunt de mari, cat de multe ori se tampla de opresc pre om calator cu calul si-l surpa jos, copacii din radacina oboara si multe pagube fac. Iarna niciodata nu ploua, vara foarte putin si, cand ploua, de-abia jilaveste pamantul. 
Rodeste aceea tara grau, orez si de alta pane, matase se face, imbir, scoarta dulce, piper, ravent, zahar, muscatin, smoala, pre alocurea si aur si argint scot, iara vin pre putine locuri se face, ca la tara Cataia nu se face. Afla-se si stanci negre de piatra de fac foc cu dansa, deaca o sapa si arde in loc de lemne pentru lipsa lemnelor. De toate dobitoacele se afla multe. 
Afla-se scris in cartile tatarilor ca imparatul lor hraneste 10 000 de iepe albe, numai de muls lapte, si tine 20 000 de vanatori, ca zic ca fara de sama se afla pasari multe. 
Imparat intai au pus de feliul lor pre unul ce l-au chemat Hanul, ca sa fie judecata pre dansul, si acest nume Han s-au chemat in toti hanii de pre numele acestuia, cati au urmat pre urma lui, cum si la Egipt — Faraon, apoi Potolomei, la Rim — Caesar. Si din samanta lui Han, toti sultanii s-au tras si au latit imparatia aceasta de la Tara Sinarilor pana. la Ocean, pana la marea ce-i zic Caspium. Pre urma lui au statut Ioc han, carile au nascut pre Zain han, al treilea imparat, ce-l poreclesc unii Bati, acesta au pradat Rusia, Tara Lesasca, Slijia, Moravia, Tara Ungureasca. Al patrulea han, feciorul lui Bati, Temir Cutlu, carele ii zic Tamerlan si se afla acesta la istorie scris pentru vrajmasia carele toata Asia au pradat, de au ars pana la Egipt."


Autor: Grigore Ureche
ISBN: 9789975861977
Editura: Cartier
Anul publicării: 2017
Pagini: 36
Categoria: Literatura Romana

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.