Politica intre natiuni. Lupta pentru putere si lupta pentru pace – Hans J. Morgenthau

0
(0)

Politica intre natiuni. Lupta pentru putere si lupta pentru pace - Hans J. Morgenthau

Editie revazuta de Kenneth W. Thompson si W. David Clinton

Traducere de Oana Andreea Bosoi, Alina Andreea Dragolea, Mihai Vladimir Zodian

Opera capitala a lui Hans J. Morgenthau, Politica intre natiuni a impus relatiile internationale ca disciplina stiintifica dupa cel de-al doilea razboi mondial. Teza centrala este aceea ca politica internationala e in esenta o lupta pentru putere, pe care oamenii incearca de secole sa o modereze– de aici importanta dreptului international, a moralitatii internationale, a diplomatiei. Demersul lui Morgenthau nu exclude nici o sfera relevanta pentru intelegerea fenomenului international, iar abordarea sa este deschisa la experienta istorica, la actiunea diplomatilor, la crizele si succesele organizatiilor internationale. Pentru el, disciplina relatiilor internationale trebuie sa fie in acelasi timp o intreprindere de explicare a functionarii sistemului international si un ghid practic pentru oamenii de stat si diplomatii vremii noastre. Volumul se adreseaza atit profesionistilor din domeniu, cit si specialistilor in filosofie, drept si istorie ori publicului interesat de fenomenul politic.

„Pentru realistii de ieri si de azi, Politica intre natiuni a insemnat volumul in care au regasit perpetuu un ghid de viata si stiinta cuprinzind cele mai profunde reflectii asupra naturii politicii mondiale si, in acelasi timp, cele mai intemeiate filosofic.” (Andrei Miroiu)

Din cuprins:
Teoria si practica politicii internationale• Politica internationala ca lupta pentru putere• Puterea nationala• Balanta de putere• Moralitatea si opinia publica internationala• Dreptul international• Politica internationala in lumea contemporana• Pacea prin limitare• Pacea prin transformare• Pacea prin acomodare

Hans J. Morgenthau (1904-1980), unul dintre cei mai influenti teoreticieni ai relatiilor internationale, a fost profesor la University of Chicago, dupa ce a parasit Germania in 1937. Lucrarea Politics among Nations: The Struggle for Power and Peace (aflata in prezent la editia a VII-a, 2005) a aparut in 1948 si a fundamentat domeniul relatiilor internationale ca disciplina stiintifica.


Autor: Hans J. Morgenthau
ISBN: 9789734636884
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013
Pagini: 736Format: 160×235
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.