Poezie simbolista romaneasca – A. Gh. Olteanu

0
(0)

Poezie simbolista romaneasca - A. Gh. Olteanu

Culegerea de fata, gandita sa vina in intampinarea celor care vor sa-si faca o imagine mai completa despre simbolismul romanesc, are ca sursa de selectie "Antologia poeziei simboliste romanesti" a Lidiei Bote.

Autoare, in acelasi timp, a unui temeinic studiu despre Simbolismul romanesc, publicat la Editura pentru Literatura, Bucuresti, 1966, Lidia Bote devine un garant incontestabil al selectiei pe care a operat-o in poezia simbolista romaneasca.

Nu avem, de aceea, nicio rezerva in a-i acorda credit cand precizeaza in Nota editorului (pp. 12-13): „Reproducerea textelor s-a Jacut, la fiecare autor in parte, dupa ultimul volum aparut in timpul vietii scriitorului, din diferite periodice, din unele antologii care acopera, in parte, epoca simbolista (N. Davidescu, Din poezia noastra parnasiana) si din ultimele editii stiintifice aparute, cu indicarea expresa la fiecare autor, a provenientelor textelor incluse in antologia noastra"

Am urmat intocmai lucrarea Lidiei Bote, atat in ceea ce priveste ordinea poeziilor selectate de noi (cu o singura exceptie, la care ne vom referi), cat si in redactarea notelor biobibliografice pentru fiecare poet antologat, precum si, in fine, respectarea particularitatilor „de limba ale scriitorilor (fonetic, morfologic etc.), fara unificari".

Am socotit, de asemenea, ca publicul tinta deja mentionat simte nevoia unei initieri – fie si sumara – in poezia simbolista, motiv pentru care am redactat comentarii pe marginea unor texte (in total 23 la numar), de regula dintre cele care apar in variantele de manual pentru liceu sau care fac obiectul unor subiecte – cum s-a putut constata in ultimul deceniu – ale probelor orale sau scrise de la examenul de bacalaureat.

Am adaugat, in fine, un glosar, socotit de noi ca instrument indispensabil atat pentru usurarea intelegerii textelor poetice sau a comentariilor, cat si pentru imbogatirea vocabularului cititorului, nu neaparat de specialitate, ci mai cu scama larg-cultural. – A. GH. OLTEANU


Autor: A.Gh. Olteanu
Editura: Lucman
Anul publicării: 2010
Pagini: 300Format: 13 x 20 cm
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.