Pilde. Firimituri culese – Irinel-Iosif Iosub

Pilde. Firimituri culese - Irinel-Iosif Iosub

Dupa cum sugereaza si titlul: Pilde. Firimituri culese, pr. Irinel-Iosif Iosub a adunat in aceasta carte 167 de pilde, pe care le-a grupat in 16 categorii: Dumnezeu, pacatul, credinta, iubirea, educatie, Craciunul, fericirea, viata consacrata, parinti, suferinta, desertaciune, iertare, dreptate, Preacurata, rugaciunea, judecata. Pildele au fost preluate din Sfanta Scriptura, din carti de spiritualitate, din predicile altor preoti sau chiar de pe Internet.
Insa pr. Iosub nu a facut doar efortul de a aduna si clasifica aceste pilde, ci a voit sa extraga din fiecare pilda si o consecinta, o invatatura pentru viata crestinilor de astazi. Astfel, se poate nota cu usurinta intentia pedagogica, omiletica sau catehetica a autorului. De fapt, scopul final al oricarei pilde nu este simpla delectare a imaginatiei, ci educarea ascultatorilor in spiritul invataturii de credinta crestine.
Ca pastor al unei comunitati crestine, pr. Iosub este constient ca principala sa misiune este sa-i hraneasca pe credinciosi cu cuvantul lui Dumnezeu, proclamat la celebrarile liturgice. Painea cuvantului trebuie franta si impartita credinciosilor, fiecaruia dupa starea sa. Stim insa din experienta ca hrana servita la o masa festiva trebuie sa incante nu doar stomacul, ci si papilele gustative, si ochii, pentru ca bucuria participarii la ospat sa fie cat mai profunda. Tot la fel, o omilie, o predica, o cateheza – proclamate intotdeauna intr-un cadru festiv – trebuie sa fie pregatita de o asa maniera incat sa incante nu doar intelectul, ci si vointa si sentimentele. In acest sens, o pilda, un exemplu poate sa ajute ca un adevar de credinta sa fie inteles mai bine si sa fie asimilat mai usor.
Autorul a adunat aceste pilde mai intai pentru el, le-a ordonat tematic, ca sa fie mai usor de gasit. S-a gandit insa ca aceste pilde pot fi de folos si altora, preoti sau credinciosi, pentru hrana proprie sau pentru a transmite adevarurile de credinta. Este si aceasta o forma de caritate pastorala! Speram ca ele sa le fie de folos cititorilor si sa trezeasca si in altii dorinta de impartasire, dupa cum spunea sfantul Toma de Aquino: Contemplata aliis tradere! Da si altora rodul contemplatiei tale!
Pr. dr. Stefan Lupu


Autor: Irinel-Iosif Iosub
ISBN: 9786065784161
Editura: Sapientia
Anul publicării: 2020
Pagini: 230
Categoria: Religie