Ochiul mintii. Cum se vede lumea cand vederea da gres – Oliver Sacks

0
(0)

Ochiul mintii. Cum se vede lumea cand vederea da gres - Oliver Sacks

Traducere si note: Ioana Ilie
Cazurile descrise de doctorul Oliver Sacks ne arata cat de fragil si complex este simtul vederii, dar si resursele nebanuite de care pot da dovada oamenii cand sunt confruntati cu disfunctii majore care, brusc, le dau viata peste cap. O pianista nu mai poate citi notele muzicale si devine incapabila sa recunoasca chiar si obiectele din jurul ei. O profesoara de neurobiologie nu a putut vedea in trei dimensiuni toata viata, dar, deodata, universul ei incepe sa se schimbe. Insusi medicul intra in scena ca pacient, pe masura ce Oliver Sacks vorbeste despre propria sa incapacitate de a recunoaste fetele oamenilor si, apoi, despre efectele stranii ale cancerului sau ocular. Cu fiecare nou caz, intram intr-o lume ciudata, insa din toate aceste povesti de viata transpare extraordinara adaptabilitate a creierului uman. Nu de putine ori, pierderea anumitor abilitati poate fi primul pas spre dobandirea unor calitati cu totul noi. Capacitatea de a vedea in spatele bolii omul si destinul sau irepetabil face din Oliver Sacks un scriitor de exceptie.
OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a nascut la Londra, intr-o familie de medici, si a studiat medicina la Queen’s College, Oxford. La inceputul anilor ’60 s-a stabilit in Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 locuieste la New York, unde este profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constanta a fost lucrul cu pacientii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa traiasca in conditii cat mai apropiate de normalitate.
Oliver Sacks a imbinat activitatea medicala cu scrisul, iar cartile in care prezinta publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriasa notorietate internationala – au fost traduse in 22 de limbi, in tiraje de milioane de exemplare. In plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanisti si asupra artistilor. Ele sunt studiate in universitati de catre neurologi, scriitori, filozofi si sociologi. Awakenings a stat la baza filmului cu acelasi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) si piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska. Omul care isi confunda sotia cu o palarie (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) a fost de asemenea pusa in scena, cu mare succes, in regia lui Peter Brook.
Carti: Migraine (1970), Awakenings (1973), A Leg to Stand On (1984), The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985), Seeing Voices (1989), An Antropologist on Mars (1995), The Island of the Colorblind (1997), Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood (2001), Oaxaca Journal (2002), Musicophilia: Tales of Music and the Brain (2007), The Mind’s Eye (2010), Hallucinations (2012), On the Move: A Life (2015).


Autor: Oliver Sacks
ISBN: 9789735045500
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2014Ediția: 1
Pagini: 252
Categoria: Medicina ( Carti de specialitate )

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.