Oamenii sobolani. In subteranele interzise ale Chinei – Patrick Saint-Paul

Oamenii sobolani. In subteranele interzise ale Chinei - Patrick Saint-Paul

Am fost sa-i intilnesc in canalele din Beijing. Am trait, cu intermitente, alaturi de ei timp de aproape doi ani: intr-o lume interzisa, fara ferestre, fara apa si caldura, luminata de neoane. I-am urmat in satele lor de bastina. M-am dus sa vad zecile de milioane de copii pe care i-au parasit acolo. Pentru ca ei sint incarnarea paradoxurilor chineze. Visul presedintelui Xi Jinping, apostolul ideologiei maoiste, este un miraj indepartat in tara capitalismului salbatic. Viata lor e departe de a fi un basm. Dar nu sint pregatiti sa rastoarne sistemul… Propaganda Partidului Comunist, speranta unei vieti mai bune si reinvierea confucianismului au facut«minuni».” (Patrick Saint-Paul)
„Mao i-a glorificat. China moderna le datoreaza miracolul economic. Viitoarea putere mondiala suprema s-a ridicat pe umerii milioanelor de tarani care, in cea mai mare migratie din istorie, au parasit zonele rurale pentru a deveni muncitori. La Beijing, peste un milion dintre ei traiesc in subsolurile insalubre. Prestind munci prost platite in asteptarea unui serviciu mai bun, mingong– muncitorii migranti– sint obligati sa locuiasca sub pamint. Veniti din toate colturile tarii in cautarea unei vieti mai bune, au ajuns in cele din urma sa-si insuseasca porecla pe care au primit-o: shuzu.
Traducere de Nicolae Constantinescu
Patrick Saint-Paul este din 2013 corespondent in China al ziarului Le Figaro. Anterior s-a ocupat de Sierra Leone (fiind laureat in anul 2000 al Premiului Jean Marin pentru corespondenti de razboi), Liberia, Sudan, Côte d’Ivoire, Irak, Afganistan, Germania, Israel si Palestina. Oamenii-sobolani este prima lui carte.


Autor: Patrick Saint-Paul
ISBN: 9789734662357
Editura: Polirom
Anul publicării: 2016
Pagini: 224
Categoria: Literatura Universala