Dreptul se insinueaza in viata cotidiana, fiind elogiat sau criticat, dupa caz. Rareori ne oprim insa din aprecierile noastre instrumentale asupra sa, pentru a pati pe taram reflexiv si a-l analiza cu adevarat. Ce este, in fond, dreptul?
Aceasta carte nu se doreste o incursiune in dreptul dogmatic, ci incearca sa ofere cateva posibile (fara indoiala, nu singurele posibile) raspunsuri la intrebarea fundamentala evocata. Analiza pe care autoarele o pro¬pun este deci meta-conceptuala, caci ea transforma dreptul ca fenomen epistemic (drept – disciplina), hermeneutic (drept – interpretare) si social (drept – cultura) in propriul obiect de studiu, interesandu-se, printre altele, cum se preda dreptul, in special in traditia roma¬no-germanica, cum este gandit dreptul, mai ales de cei care il cerceteaza, si cum se pozitioneaza dreptul in raport cu societatea pe care o reglementeaza.
Autoarele incearca, astfel, sa relativizeze unele presupozitii traditionale ale dreptului, propunand o deteritorializare a mintii juristului si invitand alti specialisti si publicul larg sa cunoasca un altfel de drept, mai putin egocentric, mai reflexiv si, deci, deschis catre dialogul cu alte lumi disciplinare si cu societatea.
RALUCA BERCEA este conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, unde preda drept european si drept comparat. A fost profesor invitat al Universitatii Paris I Panthéon-Sorbonne, la masteratul Globalisation et pluralisme juridiques, si a facut parte din juriile unor teze de disertatie si doctorat.
ALEXANDRA MERCESCU si-a obtinut doctoratul in drept cu distinctia très honorable in Paris, la Sorbona, universitate in cadrul careia a absolvit si un masterat in drept comparat.
Autor: Raluca Bercea, Alexandra Mercescu
ISBN: 9789735063627
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2019Ediția: 1
Pagini: 228
Categoria: Drept / Juridice / Legislatie