O clipa de eternitate – Sorin Cerin

0
(0)

O clipa de eternitate - Sorin Cerin

”Volumul de versuri O clipa de eternitate de cunoscutul scriitor si filosof Sorin Cerin releva forta creatoare a unui poet de mare valoare.
Lector univ. dr. Laura Lazar Zavaleanu: Intelectual format la scoala bucuresteana, dar simtind nevoia sa se revendice, admirativ, de la modelul critic al scolii clujene, unde isi identifica modelele exemplare in profesorii Ion Vlad si Mircea Muthu, Sorin Cerin isi construieste si poezia intertextual, pentru ca poetul Marilor Taceri isi declara peste tot maestrii, identificati aici, intrinsec, cu Blaga (prin reflectie filosofica si structura prozodica uneori voit calchiata dupa Poemele luminii) si Arghezi. Insusi titlul volumului, Marile Taceri, impune imperativul unui dialog implicit cu poezia lui Arghezi purtand acelasi titlu.
Cautarilor febrile din Psalmii arghezieni ale unui Dumnezeu chemat sa se arate, le raspund aici interpelarile fara odihna ale unui apostat credincios, care se sfasie, in pustia gandului si a imaginii frant oglindite de lumea declarata, intre dragoste denuntatorie si revolta tandra, intre blestem incantatoriu si ruga deghizata, de vesnic indragostit, fara putinta de a-si declina, in realitate, fervoarea, desi cuvantul experimenteaza, estet, intregul lexic blasfemiant si apocaliptic. O duplicitate izbavitoare, in fapt, care – strigandu-si drama instrainarii si a introspectiei ratate, ca si neputinta intalnirii cu celalalt sau spaima suprapunerii cu el, intr-o lume al carei sens este ratacit in „tenebrele lagarelor de idei”, la interferenta unui timp si unui spatiu ajunse „la capat de hotar” – naste, in litania à rebours, semnele creatiei mantuite, in plin festin cinic, „pe masa olarului iubirii”.
Prof. univ. dr. Ovidiu Mocean: Prin cimiterele viselor, volumul semnat de Sorin Cerin, poezia marilor intrebari existentiale isi cauta un nou statut, construind, in texte care comunica subteran, un chip al omului interogativ. „Catedrala existentei” are capcanele ei, „Adevarul absolut” pare de neatins, „Crinii albi ai adevarului” pot ucide, „daca nu-ti aerisesti camara mintii”, eul poetic descopera mai degraba un „Dumnezeu prea amar”… Toate acestea sunt expresii ale unei stari de mare tensiune interioara, in care luciditatea sageteaza revelatia si limiteaza trairea deplina a sensului existentei.
Prof. univ. dr. Dumitru Chioaru: Discurs profetic, filosofic sau poetic? – e greu de determinat in care se incadreaza textele lui Sorin Cerin. Autorul le inglobeaza toate trei intr-o formula personala, aparent desueta estetic, rostind insa cu suflu de poeta vates ultimele cuvinte dinaintea Apocalipsei. O apocalipsa in care lumea desacralizata si dominata de false valori sfarseste pentru a putea regenera prin Cuvant.


Autor: Sorin Cerin
ISBN: 9786067007503
Editura: ePublishers
Anul publicării: 2015
Pagini: 152
Categoria: Literatura Romana

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.