O balena pe nume Goliat – Cristina Sandu

0
(0)

O balena pe nume Goliat - Cristina Sandu

Cristina Sandu (n. 1989) s-a nascut in Helsinki intr-o familie mixta, tatal ei fiind roman si mama finlandeza. Vorbeste fluent sase limbi, a studiat literatura la Sorbona si la universitatile din Helsinki si Edinburgh. Romanul sau de debut, cu titlul original Valas nimeltä Goliat, a fost publicat in septembrie 2017 si s-a numarat printre nominalizarile finale la prestigiosul premiu literar Finlandia.
In anii `60, in mijlocul Razboiului Rece, o balena transportata de o masina cat un proiectil balistic strabate Europa, ajungand in cele din urma si in Romania. Undeva nu foarte departe de Bucuresti, in Satul Rosu, un tata se hotaraste sa isi duca cei doi fii sa vada balena. Ziua aceea le va schimba viata pentru totdeauna.
Zeci de ani mai tarziu, Alba se intoarce in Satul Rosu pentru inmormantarea bunicului sau. Desi a crescut in Helsinki, Alba s-a nascut in tara tatalui ei, roman la origine, si pastreaza inca amintirile verilor insorite petrecute in sat la bunici. Acelasi trecut o bantuie insa, trecut in jurul caruia se tese o panza a istoriei familiei sale, ce se intrepatrunde cu istoria unei tari asuprite de regimul comunist.

Un roman al plecarilor si revenirilor, al dorului si al melancoliei, al conflictului dintre doua identitati si mai ales al drumurilor catre redescoperirea de sine, O balena pe nume Goliat incanta prin stilul poetic si aura de basm, dar si prin surprinderea adancurilor firii umane, cu toate nuantele sale contradictorii.
„In romanul ei de debut, Cristina Sandu reuseste sa scoata la iveala felul in care limba, cultura si tara de origine reprezinta intotdeauna pietrele de temelie ale omului si ale umanitatii. Suferintele popoarelor sunt de multe ori aceleasi, chiar daca alegem sa inchidem ochii asupra acestui lucru si sa ne impartim in mai buni si mai rai, castigatori si pierzatori, oameni si… altii. Cultura romana traieste in romanul lui Sandu ca parte integrala din cultura finlandeza.”
Juriul Finlandia


Autor: Cristina Sandu
ISBN: 9786069088838
Editura: Cartea Romaneasca
Anul publicării: 2019
Pagini: 256
Categoria: Romane

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.