O abordare teoretica a evaluarii didactice – Calinescu Maria

0
(0)

O abordare teoretica a evaluarii didactice - Calinescu Maria

O abordare teoretica a evaluarii didactice  – Calinescu Maria

Funcţia principală a evaluării moderne este aceea de a da încredere, de a-l ajuta pe elev în procesul didactic. În acest scop, profesorul este cel care poate experimenta metode diverse pentru a ajunge la sensibilitatea educabilului şi astfel vocaţia sa pedagogică să se realizeze. De aceea, susţin ideea lui Guy Palmade că „practic orice profesor trebuie să fie pus în situaţia de a experimenta… metode mai mult sau mai puţin diferite, pentru a descoperi formula care să-i permită să-şi realizeze opţional vocaţia sa pedagogică.”

Aflat într-o perioadă de transformări profunde, învăţământul românesc cunoaşte o reorganizare şi o reaşezare a principiilor evaluării educaţionale. În etapa premergătoare reformei, evaluarea didactica urmărea paradigma predare-învăţare, adică formarea unui orizont cultural compus din cât mai multe cunoştinţe.

În contextul actual performanţele nu se mai evaluează cantitativ; avându-se în vedere paradigma predare-învăţare- evaluare ci se urmăreşte dobândirea capacităţii de a aplica în situaţii noi cunoştinţe şi competenţe asimilate – competenţa de comunicare şi cea culturală. Dacă mă refer la Limba şi literatura română, domeniile vizate sunt limba, înţeleasă ca instrument de comunicare şi literatura, situată de noile programe sub semnul unei viziuni extensive. În perspectiva activităţii didactice centrate pe elev, verificarea şi aprecierea rezultatelor obţinute se dovedesc a fi de maximă utilitate. Evaluarea competenţelor elevilor are efecte pozitive asupra dezvoltării psihice şi intelectuale a acestora, asupra trăiniciei cunoştinţelor acumulate, precum şi asupra formării unor abilităţi prin eseuri, proiecte, portofolii, pe care le implică de multe ori. Actul evaluativ se realizează în prezent atât prin strategii tradiţionale de evaluare – probe orale, scrise, practice, teme în clasă şi pentru acasă – dar şi prin instrumente moderne de evaluare: autoevaluarea, observarea sistematică, investigaţia, proiectul, referatul, portofoliul.

Lucrarea va urmări locul teoretic al evaluării în procesul de instrucţie şi educaţie, strategiile de evaluare specifice orelor de limba şi literatura română, precum şi măsurarea eficienţei procesului de evaluare.


Autor: Maria Calinescu
ISBN: 9786065836143
Editura: ROVIMED
Anul publicării: 2016
Pagini: 98
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.