Atentie la examen
Prezentam mai jos cateva elemente din legislatia rutiera care au generat de-a lungul timpului probleme la examen si care trebuie stiute foarte bine pentru promovarea probei teoretice;
-foarte mare atentie la cuvantul,, curba”, care mentioneaza doar o usoara deviere de la traiectoria rectilinie si care nu impune restrictii deosebite. Nicio manevra (oprirea voluntara, stationarea voluntara, intoarcerea, mersul inapoi, despasirea) nu este interzisa in curbe. Toate manevrele sunt interzise in,, curbe deosebit de periculoase”,"curbe lipsite de vizibilitatea", " curbe cu vizibilitate mai mica de 50 de m"
-pe un drum cu declivitati, inclinat, portiunea parcursa in urcare se numeste rampa, iar portiunea parcursa in coborare se numeste panta.
-manevrele de oprire voluntara, stationare voluntara, intoarcere si mers inapoi sunt interzise pe trecerile pentru pietoni precum si la o distanta mai mica de 25 m atat inainte cat si dupa trecerea de pietoni, pe cand depasirea este singura manevra interzisa numai pe trecerea de pietoni (fara sa fie mentionata si o distanta).
-manevrele de oprire voluntara, stationare voluntara, intoarcere si mers inapoi sunt interzise pe trecerile la nivel cu cale ferata precum si la o distanta de 50 m atat inainte cat si dupa calea ferata, pe cand depasirea este singura manevra interzisa pe trecerea la nivel cu calea ferata si la mai putin de 50 m doar inainte de traversare( dupa trecerea la nivel fiind permisa, daca nu exista alte restrictii).
-manevrele de oprire voluntara, intoarcere, mers inapoi si depasire sunt interzise in varf de rampa precum si la o distanta mai mica de 50m de varful de rampa, pe cand stationarea voluntara este interzisa pe toata lungimea pantei respectiv a rampei.
-acolo unde este interzisa oprirea voluntara este interzisa si stationarea voluntara, reciproca nefiind adevarata( unde este interzisa stationarea voluntara, oprirea voluntara este permisa).
-depasirea nu este interzisa in orice fel de intersectie, ci numai in intersectia nedirijata, fara sa se mentioneze vreo distanta( deci nu la mai putin de… m de intersectia nedirijata).
-oprirea vehiculelor se semnalizeaza numai prin aprinderea lanternelor,, STOP ” cu lumina rosie, din spatele autovehiculului, care intra in functiune la actionarea franei de serviciu.
Semnalul dreapta(sau stanga pe un drum cu sens unic) care se da la oprire este corect dar el mentioneaza schimbarea directiei de mers sau intentia de a opri.
Cursul contine:
Indicatoare explicate, ordonate pe categorii
Notiuni de prim ajutor
Conducere ecologica
Conducere preventiva
Notiuni de mecanica auto
Conducere defensiva
Capitol special conceput pentru categoria BE (Remorcarea).
Autor