Notiuni, concepte, legi si teorii in chimia anorganica – Tudor Rosu

0
(0)

Notiuni, concepte, legi si teorii in chimia anorganica - Tudor Rosu

Este cunoscut faptul, ca de la an la an, stiinta si tehnica se dezvoita  intr-un ritm vertiginos. In acest sens preocuparea pentru actualizarea si  perfectionarea manualelor a devenit o necesitate.
Manuscrisul de fata constituie o reeditare a manualului "Bazele  Chimiei Anorganice". Orbitali. Legatura chimica si isi propune ca prin completarile aduse sa reflecte progresele stiintifice In domeniu, sa selecteze  acele unitati de continut care sa indeplineasca atat un rol de familiarizare cu  problemele fundamentale, de baza, ale chimiei anorganice, cat si un rol  formativ.
Lucrarea se inscrie ca o modesta incercare de a prezenta, sub o forma  sistematizata, unele rezultate ale chimiei anorganice moderne.
Conceptual, manuscrisul a fost astfel structurat incat adoptarea unor  metode deductive sa permita, pe baza unor notiuni, concepte, legi si teorii, insusirea in cadrul unor caracterizari generale adecvate, a unui cuantum de cunostinte necesar orientarii stiintifice in multimea de date si informatii ale  chimiei moderne.
Constienti de faptul ca o astfel de problematica nu poate fi prezentata  in mod exhaustiv Intr-un singur volum, s-au selectat cele mai importante idei care sa permita cititorului un prim pas spre chimia anorganica moderna.
Astfel, In capitolele I-IV care reprezinta structura primului volum, autorii au dezvoltat notiunile, conceptele si legile fundamentale ale chimiei, urmate de o descriere amanuntita a relatiei dintre structura atomilor, moleculelor si proprietatile acestora.
In tratarea materialului, calculele si demonstratiile matematice nu au  fost evitate, dar au fost restranse la un minim necesar, nedevenind un scop in sine ci fiind folosite ca modlitate de intelegerea fenomenelor si teoriilor abordate.
O prezentare stiintificai a notiunilor fundamentale de chimie generala  a impus o succinta trata a structurii atomului. Nivelul abordarii acestui capitol, practicat de manualele de chimie universitara, permite o interpretare moderna a modului de formare a legaturilor chimice, a proprietatilor elementelor si compusilor acestora si nu in cele din urma, dezvoltarea capitolelor de chimie descriptiva.
Autorii au elaborat lucrarea considerand esentiala o prezentare a  bazelor teoretice ale chimiei anorganice, fara de care o abordare stiintifica a  chimiei anorganice descriptive este practic imposibila. In acest sens s-a luat in considerare integrarea intr-un material, ce s-a dorit unitar, a unui cuantum de cunostinte, care printr-o prezentare accesibila, sa permita intelegerea fenomenelor, a proprietatilor elementelor si compusilor acestora, pe baza corelarii chimiei descriptive cu principiile teoretice, indeosebi cu teoria structurii atomice si moleculare.
Cartea se adreseaza studentilor facultatii de chimie, farmacie si celor interesati de acest domeniu.
Autorii vor primi cu interes si recunostinta observatiile critice si sugestiile care vor fi transmise de catre cititori.

Cuprins

Notiuni, concepte si legi fundamentale
Teorii asupra structurii atomilor
Clasificarea elementelor, variatia proprietatilor elementelor si compusilor acestora
Teorii asupra legaturii chimice
Bibliografie


Autor: Tudor Rosu
Editura: Universitatea Carol Davila
Anul publicării: 2013
Pagini: 320
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.