MOTA, pagini de viata, file de istorie – Valentin Org

0
(0)

MOTA, pagini de viata, file de istorie - Valentin Org

MOTA, pagini de viata, file de istorie – Valentin Org 
In conditiile in care investigatia istorica era subordonata unor comandamente extraprofesionale ale regimului totalitar, cercetarea regionala, monografiile si mai ales biografiile au fost marginalizate, unele, ce contraveneau liniei partidului – interzise pur si simplu, in favoarea unor demersuri asa-zis „generale”, care serveau o istorie oficiala. In consecinta, istoricii au renuntat ori au fost nevoiti sa renunte la realizarea biografiilor unor personalitati ale istoriei romanesti. Astfel ca, o serie de protagonisti ai scenei politice si culturale romanesti au ramas in istoriea „ascunsa” sau „tainuita”. Accentul a fost pus tot mai mult pe rolul maselor in derularea istoriei.
Din sirul, atat de lung, al personajelor „uitate”, ne-am propus sa redam circuitului istoriografic figura preotului-ziarist Ioan Mota din Orastie si, in parte, ca o necesara completare, o reconstituire a destinului fiului sau Ioan I. Mota. Nu dorim in demersul nostru sa bruscam ierarhii stabilite sau sa reducem importanta altor personaje, marind exagerat rolul celor mai sus amintiti. Nu ne-am propus nici sa facem o restauratie, ci mai degraba o reevaluare obiectiva, o redare a implicarii unui om in evenimentele la care a fost partas, in niciun caz unul pasiv.
Motivele „uitarii” lui Mota au fost multiple: fusese un preot cu state vechi de serviciu in cadrul comunitatii orastiene, ajuns chiar protopop peste un tinut ce insemna zeci de sate; in aceasta calitate a reusit cateva realizari importante pentru comunitatea careia ii apartinea, printre care si ctitorirea impunatoarei catedrale din Orastie; a fost in slujba concetatenilor sai si in calitate de ziarist, timp de peste patru decenii; a editat in aceasta calitate mai multe ziare si reviste, dintre care Libertatea a facut inconjurul intregii Transilvanii, depasind chiar granitele teritoriilor locuite de romani; curajul cu care a folosit aceasta presa in slujba neamului sau l-au facut foarte popular. La toate acestea se adauga faptul ca fiul sau era unul dintre intemeietorii Legiunii Arhanghelului Mihail, iar jertfa lui pe frontul din Spania a facut sa creasca popularitatea, atat formatiunii politice pe care o crease, cat si a parintelui sau. Cum legionarii erau considerati elemente periculoase pentru regimul comunist si implicit niste „pete negre” ale istoriei romanilor, numele preotului Mota si al fiului sau fusesera puse la index. Popularitatea lor era socotita periculoasa chiar si in conditiile in care acestia erau deja morti.
Demersul nostru isi propune o dubla reconstituire: pe de-o parte a personalitatii acestora, a modului lor de a intelege si a actiona in conditiile istorice in care au trait, iar pe de alta parte a mediului orastian caruia i-au apartinut, relevand fapte si momente din istoria Transilvaniei la care ca individualitati sau impreuna cu grupul din care au facut parte au participat.” – fragment din Introducere


Autor: Valentin Org
ISBN: 9789731098395
Editura: Argonaut
Anul publicării: 2018
Pagini: 287
Categoria: Stiinte

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.