Mostenirea Eszterei – Sandor Marai

0
(0)

Mostenirea Eszterei - Sandor Marai

In traditia austriecilor Stefan Zweig, Arthur Schnitzler si Joseph Roth, Sándor Márai isi intoarce privirile spre lumea crepusculara a unui Imperiu Austro-Ungar de un farmec desuet, in care rescrie o poveste de dragoste pierduta printre scrisori disparute, mosteniri disputate si inele ratacite. 
Intr-o casa in ruina, insingurata Eszter isi confrunta dupa douazeci de ani pasiunea tineretii, pe seducatorul, fascinantul si vesnic impostorul Lajos.
Declaratie tarzie de iubire? O noua tentativa de escrocherie? Justificari pentru ocazii irosite? Intalnirea dintre cei doi este in final un elogiu adus fatalitatii, ambiguitatii si relativitatii sentimentelor umane. O lucrare despre disperare si tacere, despre vise, tradari si abandon, pe care scriitorul maghiar o cizeleaza cu minutie de bijutier, insuflandu-i parfumul nostalgiei si al efemeritatii — inconfundabila marca „Márai“. 
In 2000, romanul Mostenirea Eszterei a fost proclamat cartea anului in Italia si Germania.

„Literatura secolului XX — pe care o credeam stinsa si ingropata — a primit darul postum al unui nou maestru pe care il vom alatura in viitor lui Joseph Roth, Stefan Zweig, Robert Musil, si chiar si altor semizei pierduti, Thomas Mann si Franz Kafka. Numele sau este Sándor Márai.“
Die Zeit
Prozator, poet si dramaturg, Sándor Márai (1900–1989) s-a nascut la Kassa, in Imperiul Austro-Ungar (astazi Košice, in Slovacia). Scriitor cosmopolit, personaj sclipitor, Márai a cunoscut inca de la publicarea primelor sale romane un succes extraordinar, devenind una dintre vocile marcante ale literaturii maghiare in anii 1930. A lucrat initial ca editor la Budapesta, iar in 1919 s-a mutat la Berlin, si apoi la Frankfurt, dedicandu-se jurnalismului. In 1945 a devenit membru al Academiei Ungare de ªtiinte. A parasit Ungaria in 1948 ca protest impotriva ocupatiei sovietice si a interzis publicarea scrierilor sale sub regimul comunist. Dupa o viata de peregrinari prin Elvetia, Italia, Franta, Austria, s-a stabilit in Statele Unite, la San Diego, unde, la varsta de 89 de ani, istovit de un exil fara speranta, si-a pus capat zilelor. A lasat in urma sa o opera vasta, cuprinzand romane, volume de eseuri, jurnale, memorii, versuri si piese de teatru.
„Redescoperit“ recent si tradus in toate limbile de circulatie, Márai este astazi recunoscut ca unul dintre marii scriitori ai Europei si, incontestabil, parte a canonului literar al secolului XX. In anul 1990, i s-a acordat postum premiul Kossuth.
 
Designul copertei: Némethi András Barna
Ilustratia copertei: Mondrian, Pasiflora (colaj)


Autor: Sandor Marai
ISBN: 9736692477
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2006
Pagini: 128Format: 14 x 22 cm
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.