Monologurile neimplinirii – George Banu

Monologurile neimplinirii - George Banu

Desene de Helmut Stürmer si Roxana Popescu
Dupa o privire retrospectiva deloc comoda, George Banu isi reconstituie parcursul profesional cu toate tentatiile si esecurile lui, asumindu-si„neimplinirile” ca actor, scriitor si profesor.
Fara frustrari si resentimente, autorul reface drumul spre acceptarea de sine si ajunge la o paradoxala forma de realizare prin„reciclarea” esecurilor si dialogul dintre toate aceste domenii si experiente profesionale. Confirmindu-i inca o data vocatia de eseist, acest volum cu caracter autobiografic releva ca teatrul e„un dublu al vietii”, locul unde neimplinirile solitare se transforma intr-o implinire comuna.
„Teatrul produce o neintrerupta sfisiere, cel putin pentru mine, fiindca ma regasesc in spusele lui Hamlet, cel ce ba il slaveste vazind in el, ba il batjocoreste reducindu-l la. Intre increderea nestramutata in puterile teatrului si excesul de neincredere produs de lui, ce sa alegi? Care e solutia? Iti trebuie o viata intreaga ca sa-ti determini o conduita proprie fata de aceasta arta plamadita din carne si din cuvinte: admirabila, dar insolubila contradictie! Iubire si neiubire… Tema de reflectie ce m-a insotit o viata, plasata sub semnul deceptiei originare, aceea de a nu putea deveni actor. Si mai tirziu li se vor adauga neputinta de a deveni scriitor si impotrivirea de a sfirsi ca profesor… Un esec, ce poate el produce? O neimplinire unde poate conduce? O frustrare sau o depasire? O dezamagire sau o convertire? Experienta infringerii, uneori, se poate converti intr-o… implinire.” (George Banu)
George Banu e autorul a numeroase carti de teatru consacrate scenei moderne si maestrilor sai, Brook, Chereau, Mnouchkine, sau relatiei teatrului cu pictura. Teoretician si eseist, el are un rol de referinta in teatrul european.


Autor: George Banu
ISBN: 9789734644919
Editura: Polirom
Anul publicării: 2014
Pagini: 192Format: 120×185 mm.
Categoria: Literatura Romana