Monahii ortodoxe purtatoare de lumina in intunericul comunist. Vol. II – Ierom. Siluan Antoci

0
(0)

Monahii ortodoxe purtatoare de lumina in intunericul comunist. Vol. II - Ierom. Siluan Antoci

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei continua colectia lucrarilor dedicate suferintelor prin care a trecut Biserica Ortodoxa Romana in timpul regimului comunist (1948-1989) cu o noua aparitie editoriala: „Monahii ortodoxe purtatoare de lumina in intunericul comunist”. Autorul acestei carti este parintele ieromonah Siluan Antoci, vietuitor in obstea Manastirii Pangarati. Spre deosebire de alte lucrari dedicate acestei traume istorice, cartea de fata aduce un suflu nou menit a revigora un domeniu ce pare a fi intrat intr-o oarecare stare de blazare. Atat din punctul de vedere al temei tratate cat si al modului de abordare, cartea parintelui Siluan Antoci reuseste sa aduca lumina asupra unei dimensiuni a martirajului sub regimul comunist mai putin cunoscuta si mai putin tratata in lucrari de mare intindere: patimirea monahiilor ortodoxe romane, chinurile la care au fost supuse pentru singura vina de a dori sa fie mirese ale lui Hristos intr-un veac antihristic.
Cartea reuseste sa imbine exemplar elementul de factura documentara cu cel al naratiei propriu-zise a evenimentelor. Trebuie precizat, in paralel, ca acest aspect, al factorului documentar, este structurat pe doua planuri: cel al documentelor si al actelor pe care autorul le-a cercetat in premiera la Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, la Arhiva Episcopiei Ramnicu-Valcea, Arhivele Statului Bucuresti, Ministerul Muncii (toate fiind redate in anexele cartii) si cel al marturiilor audio inregistrate de autor, interviurile pe care acesta le-a luat maicilor care au trecut prin urgia prigoanei si care i-au supravietuit, interviuri ale caror transcriere apare in paginile volumului de fata. Autorul ofera, mai intai, o prezentare generala a situatiei monahismului sub regimul comunist si a prigoanei la care a fost supus de autoritatile timpului (capitolul „Monahii ortodoxe in lupta cu dictatura comunista”), trecand apoi la cazurile particulare ale unor monahii patimitoare (capitolul „Intunericul secolului XX si monahiile ortodoxe purtatoare de lumina: maicile Mihaela Iordache, Tatiana Radulet, Olga si Teodosia Gologan, Patricia Codau”) si isi incheie lucrarea cu un emotionant interviu luat maicii Florentina Bardan de la Manastirea Tismana, supravietuitoare a holocaustului comunist.
De o mare valoare documentara, cartea „Monahii ortodoxe purtatoare de lumina in intunericul comunist” este o lucrare izvorata din evlavia si din recunostinta autorului fata de nevointele celor care au udat si sfintit cu lacrimile, sudoarea si sangele lor pamantul Romaniei; asa cum parintele S. Antoci marturiseste, in scrierea cartii a fost impulsionat de „credinta ca rugaciunile acestor noi mucenici ma vor ajuta pe parcursul vietii mele de monah, precum si de gandul ca, intr-o zi, acesti cuviosi si cuvioase vor fi canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Prin recunoasterea oficiala ne vom putea inchina icoanei lor, vom inalta cantari de lauda in cinstea lor, iar ei vor mijloci pentru noi inaintea tronului slavei lui Dumnezeu, acum cand avem cel mai mult nevoie de rugaciunile lor, de pilda vietii lor demna de urmat nu numai de monahi si monahii ci si de credinciosii Bisericii noastre”.


Autor: ierom. Siluan Antoci
ISBN: 9786068278513
Editura: Doxologia
Anul publicării: 2010
Pagini: 160
Categoria: Sfaturi Practice

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.