Metode statistice aplicate in stiintele sociale – Traian Rotariu, Irina Culic, Gabriel Badescu, Elemer Mezei, Cornelia Muresan

0
(0)

Metode statistice aplicate in stiintele sociale - Traian Rotariu, Irina Culic, Gabriel Badescu, Elemer Mezei, Cornelia Muresan

Cuprins:
Obiectul statisticii – Caracteristici (variabile) statistice – Indicatori ai caracteristicilor cantitative – Elemente de teoria probabilitatilor – Esantionarea – Asocierea caracteristicilor calitative – Corelatie si regresie simpla liniara – Regresia multiliniara – Regresie non-liniara – Analiza PATH – Analiza logliniara – Metode de reducere a datelor – Analiza cluster – Analiza factoriala
Prefata de Traian Rotariu.
Lucrarea constituie – in conditiile vizarii unui domeniu prea putin abordat la noi in literatura de specialitate – un manual destinat tuturor celor care, indiferent ca sint studenti sau tineri cercetatori, incearca sa patrunda, prin mijloace stiintifice, in amplul si complexul domeniu al fenomenelor sociale. Adoptind o metodologie de cunoastere centrata pe aspectele cantitative si pe modelele determinist-cauzale de explicatie, autorii trateaza problemele pe intelesul tuturor, preferind o abordare gradata, de la introducerea notiunilor fundamentale si pina la prezentarea unora dintre cele mai noi metode elaborate si utilizate in cimpul stiintelor sociale in ultimele decenii.
Traian Rotariu este profesor emerit la Departamentul de sociologie, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Dintre cartile publicate la Editura Polirom mentionam: Demografie si sociologia populatiei (2009), Studii demografice (2010).

Irina Culic este conferentiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si cercetator principal la Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice din Cluj-Napoca. Membru in juriul Barometrului de Opinie Publica (1999-2001), program finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Autoare a volumului „Cistigatorii. Elita politica si democratizarea in Romania”, 1989-2000 (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2002), precum si coautoare a lucrarilor: „Statistica aplicata in cercetarea sociologica” (Editura Polirom, Iasi, 1998) si „Reflections on Differences. Focus on Romania” (IPIS, Anvers, 1999).

Gabriel Badescu (n. 1969) este lector la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica a Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj. A urmat doua stagii de specializare la University of Michigan, in domeniul metodelor cantitative avansate. Este coordonator al Anuarului Laboratorului de analiza politica factuala. Publicatie de metodologie si cercetare sociala, 1998.

Elemer Mezei (n. 1954) este lector la Catedra de Sociologie, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj. Este coautor al volumelor Recensamintul din 1850, (1996) si Recensamintul din 1857, (1997).

Cornelia Muresan este lector la Catedra de Asistenta Sociala, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj. Este coordonator al volumului Ghidul social al municipiului Cluj, 1996 – Universitatea „Babes-Bolyai”, coautor: Gal Deniza, si coautor al volumului Recensamintul din 1880, 1997.


Autor: Rotariu, Culic, Badescu, Mezei, Muresan
ISBN: 9734605674
Editura: Polirom
Anul publicării: 2006Ediția: 2
Pagini: 336Format: 160×235
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.