Marea istorie ilustrata a Romaniei si a Republicii Moldova – Ioan Aurel Pop (coord.)

Marea istorie ilustrata a Romaniei si a Republicii Moldova - Ioan Aurel Pop (coord.)

Aceasta este o istorie a unui singur popor, dar si o istorie reunita a romanilor din cele doua state romanesti de azi, state care, din pacate, nu-i adapostesc nici ele pe toti romanii. Aceasta carte de istorie este insa menita sa invinga uitarea si sa conduca la frangerea risipirii noastre. Sa ne amintim mereu ca „Hora Unirii” a scris-o moldoveanul Vasile Alecsandri si sa incercam sa ne cuprindem cu totii „de acel farmec sfant” al iubirii de popor si de tara, de tara noastra, care, oriunde ar fi ea, se numeste Tara Romaneasca. Pana o vom avea din nou intreaga pe harta, se cuvine sa o purtam in suflete si astfel nimic nu va fi pierdut. Ioan-Aurel Pop

… este o istorie a unui singur popor, dar si o istorie reunita a romanilor din cele doua state romanesti de azi, state care, din pacate, nu-i adapostesc nici ele pe toti romanii. Aceasta carte de istorie este insa menita sa invinga uitarea si sa conduca la frangerea risipirii noastre. Sa ne amintim mereu ca „Hora Unirii” a scris-o moldoveanul Vasile Alecsandri si sa incercam sa ne cuprindem cu totii „de acel farmec sfant” al iubirii de popor si de tara, de tara noastra, care, oriunde ar fi ea, se numeste Tara Romaneasca. Pana o vom avea din nou intreaga pe harta, se cuvine sa o purtam in suflete si astfel nimic nu va fi pierdut. Ioan-Aurel Pop
… istoria oficiala a fost aservita, ea marcand grave distorsiuni ale trecutului. Distorsiunile de tip nationalist au venit insa dupa cele de tip „internationalist", in cadrul carora mai toate valorile nationale fusesera abolite in favoarea celor sovietice si rusesti. Toate aceste volute si excese au produs timp de decenii o grava dezorientare si o nociva deformare a constiintei publice.

Prezenta lucrare, elaborata dupa circa 28 de ani de la caderea comunismului in Romania, este rezultatul sintetizarii unor cercetari recente, care aduc noi interpretari in legatura cu multe dintre episoadele trecutului romanilor.

Nu este o lucrare „revolutionara" si nici „demitizatoare" cu orice pret, ci una care urmareste reconstituirea istoriei in acord cu criteriul adevarului, atat cat ii este dat omului sa-l cunoasca. Eliberati de unele canoane ideologice si chiar metodologice, autorii au putut cerceta si reflecta liber, dand la iveala ceea ce au considerat ca reprezinta esenta istoriei romanilor.    

In ultimii ani, in Romania si in strainatate, s-au publicat mai multe sinteze de istorie nationala (inclusiv un tratat al Academiei Romane), unele cu scopul declarat de a „corecta" scrisul istoric si chiar trecutul.

Autorii sunt, in cea mai mai mare parte, profesori universitari sau cercetatori stiintifici la prestigioase universitati si institute de cercetare din Bucuresti, Cluj, Iasi si Chisinau, cu ample si numeroase lucrari de specialitate publicate in tara si in strainatate. Fireste, acest lucru in sine nu garanteaza valoarea, dar vorbeste macar despre efortul depus de autori in speranta asigurarii unui rezultat cat mai bun. Nu este vorba aici despre o sinteza propriu-zisa, exhaustiva, ci mai degraba despre o lucrare unitara asupra istoriei romanilor, cu capitole relativ bine armonizate.
CUPRINS:

IOAN-AUREL POP • IOAN BOLOVAN
CUVANT CATRE CITITOR

MIHAI ROTEA
PREISTORIA    

AUREL RUSTOIU
DACIA INAINTE DE ROMANI

CORIOLAN HORATIU OPREANU
REGIUNILE NORD-DUNARENE DE LA PROVINCIA DACIA LA APARITIA LIMBII ROMANE (SECOLELE II-VIII)    

TUDOR SALAGEAN
SOCIETATEA ROMANEASCA LA INCEPUTURILE EVULUI MEDIU (SECOLELE IX-XIV)

IOAN-AUREL POP
ROMANII IN SECOLELE XIV-XVI: DE LA „REPUBLICA CRESTINA" LA „RESTAURAREA DACIEI"

SUSANA ANDEA
TARILE ROMANE IN SECOLUL XVII

IONUT COSTEA
TARILE ROMANE IN SECOLUL XVIII

IOAN BOLOVAN
ROMANII IN PERIOADA REFORMELOR SI A REVOLUTIILOR DEMOCRATICE (1820-1859)

GHEORGHE IACOB
ROMANII IN PERIOADA EDIFICARII STATELOR NATIONALE (1859-1918)

IOAN BOLOVAN
ROMANII DIN AFARA GRANITELOR

OCTAVIAN TACU
BASARABIA DE LA DOMINATIA TARISTA LA UNIREA CU ROMANIA

MARCELA SALAGEAN
ROMANIA INTRE 1919 SI 1947

GHEORGHE IACOB
ASPECTE DIN VIATA COTIDIANA. CUM TRAIAU ROMANII IN PERIOADA INTERBELICA

OCTAVIAN TACU
BASARABIA IN CADRUL ROMANIEI INTREGITE (1918-1940)

COSMIN POPA
REGIMUL COMUNIST DIN ROMANIA 1948-1989

OCTAVIAN TACU
BASARABIA IN CADRUL UNIUNII SOVIETICE

OCTAVIAN TACU
REPUBLICA MOLDOVA DE LA COMUNISM LA INTEGRAREA EUROPEANA (1991-2017)

COSMIN POPA
ROMANIA INTRE 1990 SI 2017 SAU TRANZITIA CU SPECIFIC NATIONAL

IOAN-AUREL POP
CUVANT DE INCHEIERE

TUDOR SALAGEAN
CRONOLOGIE ISTORICA

SUVERANI SI SEFI DE STAT    
LISTA DE ABREVIERI    
BIBLIOGRAFIE    
INDICE DE NUME PROPRU    
MULTUMIRI


Autor: Ioan-Aurel Pop
ISBN: 9786063324598
Editura: Litera
Anul publicării: 2018
Pagini: 800
Categoria: Stiinte