Manifestul educatiei – Andy Szekely

Manifestul educatiei - Andy Szekely

Manifestul educatiei de Andy Szekely este un punct de vedere despre sistemul de educatie din Romania – numit aici „acest gigant muribund” – si totodata o chemare la actiune pentru toti cei implicati in el, din afara sau din interiorul lui, pentru a schimba ceva. 
Parintii sunt sfatuiti sa devina mentori pentru copiii lor, dezvoltandu-se mai intai pe ei insisi, iar profesorii sunt chemati sa ofere copiilor cat mai mult in conditiile in care sistemul educational autohton este depasit si invechit, apeland la metode si tehnici moderne de predare. Atat parintii, cat si elevii mai mari, dar si profesorii vor gasi pe parcursul cartii cateva resurse utile pentru a le facilita copiilor procesul de invatare.
Cu alte cuvinte, aceasta este o carte despre sistemul romanesc de invatamant privit ca  o „ecuatie” cu 3 elemente importante: scoala (dascalii), copiii si adultii, si cum ar trebui rezolvata aceasta ecuatie astfel incat fiecare dintre cele trei parti implicate sa aiba ceva de castigat.
Prin urmare, atat timp cat scoala romaneasca, mult ramasa in urma, nu poate face fata rolului de a-i educa pe copiii nostri sa se descurce in vremurile actuale, parintii sunt cei care trebuie sa isi asume la modul cel mai serios rolul de mentori pentru copiii lor. Astfel ei trebuie sa devina modele pentru copii  si sa ii invete pe acestia cum sa invete, sa le dezvolte inteligentele multiple si sa ii implice atat cat este posibil in sisteme de educatie alternative. 
Partea I: Educatia „a murit”! Traiasca dezvoltarea personala!
In prima parte a cartii autorul abordeaza subiecte precum:
•    Efectul pe care il are sistemul de notare asupra dezvoltarii personale a copilului.
•    Conceptiile nocive pe care le transmite copiilor sistemul educational;
•    Incurajarile pe care scoala ar trebui sa le ofere copiilor.
•    Atitudinile pe care ar trebui sa dobandeasca copiii de pe bancile scolii sau Ce ar trebui sa se „predea” la scoala?
•    Cum se face trecerea de la educatie la dezvoltarea personala?
•    Ce rol au parintii in triunghiul echilateral „dascali-copii-parinti”.
Un capitol interesant pentru toti parintii care vor sa isi ajute copiii mai mult decat o poate face scoala actuala, incapabila sa transmita elevilor mai multa informatie de natura practica, precum: vanzarile, marketingul, networkingul sau vorbirea in public. Un capitol care subliniaza inca de la inceput faptul ca astazi scoala nu se mai termina odata cu anii de scoala si ca, pentru a avea succes in lumea de azi, e necesara o formare permanenta si un proces de invatare continuu.
Autorul propune tot aici si o serie de solutii de natura practica pentru un sistem de educatie puternic si bun, citand in sprijinul acestei idei un fragment din lucrarea lui Napoleon Hill „Secretul libertatii”.

Partea a II- a: Cum ii pot ajuta parintii pe profesori
Sistemul romanesc de invatamant depasit si invechit nu ne ajuta mai deloc sau chiar deloc sa crestem copii pregatiti sa se descurce in viata reala (care nu este descrisa in manuale) si nici copii deplin increzatori in fortele proprii, care stiu ca, chiar daca nu esti foarte bun la toate materiile, e de ajuns sa excelezi la una singura pentru a reusi in viata, sau ca, chiar daca scoala nu este punctul lor forte, asta nu inseamna in niciun  caz ca drumul spre succes in viata le este complet inchis.
In aceasta a doua parte autorul vorbeste despre:
•    Rolul educatiei si al ereditatii pentru descoperirea geniilor.
•    Ce putem face pentru a nu lasa ca samanta genialitatii cu care toti copiii vin inzestrati pe lume sa putrezeasca? 
•    Ce este „teoria inteligentelor multiple” si de ce e bine ca micii invatacei si chiar si cei mai mari sa fie implicati in timpul anilor de scoala in cat mai multe activitati;
•    Cum asigura compania Google conditii favorabile pentru dezvoltarea celor 4 tipuri de inteligente in randul angajatilor sai?
•    Cum iti poti autoevalua cele patru inteligente si cum ti le poti dezvolta pe fiecare dintre ele.
•    Care sunt cele patru tipuri de inteligenta care ar trebui dezvoltate in scoli.
•    Cum se dezvolta armonios un individ pornind de pe bancile scolii.
•    Care este rolul profesorilor si cum pot fi ei ajutati de parinti ca sa contribuie la educarea armonioasa a copiilor.

Partea a treia: Cum ii pot ajuta parintii pe copii si pe ceilalti parinti?
In acest capitol vei descoperi:
•    Cele trei modalitati de invatare si cum sunt ele aplicate in scoala. 
•    Metode de a creste stima de sine a copiilor;
•    Sapte greseli de evitat in invatarea clasica. 
•    Ce este invatarea experientiala si ce caracteristici are. 
•    Ce este modelarea excelentei umane si cum poate fi ea facuta in mod constient. 
•    Ce este „formula maiestriei” si cum poate fi ea pusa in practica;
•    Cum pot fi combinate cel mai bine diversele modalitati de inva¬tare atat la copii cat si la adulti. 

Partea a IV-a: Programul de 30 de zile prin care inveti cum sa inveti impreuna cu un discipol
Aceasta ultima parte a cartii iti este dedicata in intregime tie. Autorul te provoaca sa iti faci din invatare o obisnuinta zilnica care te poate ajuta sa iti transformi complet viata. Iar pentru a implementa aceasta obisnuinta in viata ta pentru totdeauna, e suficient sa urmezi programul de 30 de zile propus de autor. Implica-i si pe copiii tai in acest program pentru a constientiza ca invatarea este un proces care nu are legatura numai cu scoala, ci ca ea trebuie sa faca parte din viata de zi cu zi ca orice alta activitate cotidiana.
In acest sens, gasesti in carte tot ce iti este necesar pentru a nota, zilnic, timp de 30 de zile progresele pe care le faci invatand direct si indirect. De asemenea, tot in aceste fise de dezvoltare personala vei putea nota progresele pe care le faci zilnic modeland diversi oameni de succes. 
Dupa ce vei fi completat toate cele 30 de fise vei fi uimit sa constati cat de mult poti invata in doar 30 de zile si cu siguranta vei dori sa continui. 
In finalul cartii Andy Szekely te invita sa descoperi cateva programe de educatie alternativa, in unele dintre ele fiind el insusi implicat. Este vorba mai exact despre programele educative: Daruieste pentru educatie! – Pasiune. Actiune. Rezultate., Teach For Romania si Superteach, un proiect creat de antreprenori pentru educatie.
Asadar, educatia nu se incheie odata ce ai parasit bancile scolii. Educatia trebuie sa fie un efort individual permanent pentru a evolua si a avea succes in viata, mai ales acum cand informatia se schimba de la o zi la alta, iar noi trebuie sa fim mereu la curent cu tot ce este nou. 
Chiar si in aceste conditii insa, necesitatea unei schimbari in sistemul romanesc de educatie ramane o urgenta. Autorul te invita sa contribui cu idei in acest sens, pentru ca ulterior aceste idei sa se materializeze in proiecte care pot  aduce acea schimbare  pe care ne-o dorim cu totii. 
Nu omite listele cu activitati extrascolare care dezvolta cele 4 inteligente din finalul cartii si nici analiza stilurilor de invatare care te poate ajuta sa creezi contextele cele mai eficiente in care copilul tau sa invete cu placere. 


Autor: Andy Szekely
ISBN: 9786069135761
Editura: Act si Politon
Anul publicării: 2020Ediția: 2
Categoria: Pedagogie