Managementul ingrijirii pacientului – Chiru Adela- Ghid clinic pentru asistentul medical

Managementul ingrijirii pacientului - Chiru Adela- Ghid clinic pentru asistentul medical

Managementul ingrijirii pacientului – Chiru Adela- Ghid clinic pentru asistentul medical
 
CUPRINS

Cuvant introductiv 
Cap. I – Internarea, spitalizarea, transferul si externarea pacientului
Cap. II – Principii generale pentru managementul ingrijirilor, anamneza si conduita terapeutica
Cap. III – Clasificarea, prevenirea infectiilor si circuitele spitalului
Cap. IV – Mobilizarea si igiena pacientului
Cap. V – Monitorizarea functiilor vitale
Cap. VI – Terapeutica insuficientelor respiratorii
Cap. VII – Injectiile
Cap. VIII – Perfuzia, Transfuzia
Cap. IX – Recoltarea produselor biologice si patologice
Cap. X – Punctia, Biopsia
Cap. XI – Endoscopia
Cap. XII – Cateterismul uretro-vezical
Cap. XIII – Clisma
Cap. XIV – Pansamente
Cap. XV – Bandaje
Cap. XVI – Aparate gipsate
Cap. XVII – Managementul activitatii pentru sterilizare
Bibliografie

CUVANT INTRODUCTIV

Romania se schimba iar reforma si transformarea in toate sectoarele de activitate inclusiv cel al sanatatii reprezinta o necesitate atat din punct de vedere conceptual cat si managerial.
Reforma domeniului sanatatii indiferent de traditiile si prerogativele inradacinate in modul de organizare si functionare a structurilor de sanatate si ingrijiri medicale are ca prim scop si obiectiv, coerenta complexa intre oferta calitatii serviciilor medicale si asteptarile pacientului.

Avand in vedere multitudinea domeniilor de activitate pe care le cuprinde profesia noastra, acest ghid clinic a fost elaborat avand la baza standardele internationale de management al calitatii serviciilor medicale bazate pe principii precum orientarea catre client, leadership participativ, abordare pe proces sau imbunatatire continua care corespunda exigentelor comunitatii.

Lucrarea de fata ofera un generos material teoretic, practic si iconografie pentru monitorizarea functiilor vitale, administrarea medicamentelor, punctie, endoscopie, pansamente, bandaje, aparate gipsate, activitate pentru sterilizare, recoltarea produselor biologice si patologice, s. a. m. d. avand ca repere de impact si continuitate, urmatoarele etape: definitie, descrierea activitatii, scop, obiective, pregatirea practica a materialelor, echipamentelor si a mediului de lucru, pregatirea psihica si fizica a pacientului, consimtamantul informat al acestuia sau reprezentantilor legali, tehnica de lucru, conduita post tehnica, consideratii speciale si reorganizarea locului de munca.

Argumentele care recomanda acest ghid, pot continua cu prezenta in structura lucrarii a unor elemente fundamentale ce vizeaza activitatea medicala si care nu au mai fost expuse in manualele din tara noastra, ca de exemplu: tipuri de infectie, masuri nonfarmacologice de profilaxie a infectiilor nosocomiale, circuitele spitalului, izolarea pacientului in caz de necesitate, decontaminarea mediului spitalicesc, igiena mainilor in conformitate cu ghidul O. M. S., gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala sau siguranta alimentelor.

Exprimam intreaga nostra recunostinta personalitatilor de exceptie care ne-au indrumat si contribuit la elaborarea acestui manual: Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu CerceI, manager Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals"; Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Secretar de stat in M. S., vicepresedinte al Comisiei de epidemiologie; Dr. Victor Olsavszky, presedinte Birou O. M. S. Romania; Dr. Maria Nitescu, sef lucrari Carol Davila U. M. F.-Bucuresti, disciplina "Igiena si ecologie medicala", doctor in medicina, medic primar igiena, sef "Serviciu de prevenire si control infectii nosocomiale" – Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals"; Silvia Moraru -Director Laborator Grall.

Autori: Dr. Chiru Adela, Dr. Danau Razvan Alexandru
Colaboratori: Chiru Gabriela, Chiru Florian, Dobre Antoaneta, Gheorghe Daniela, Inica Alexandru, Neacsu Roxana, Picu Daniel, Sain Ruxandra
Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 453


Autor: Chiru Adela
ISBN: 9786068300702
Editura: Cison
Anul publicării: 2015
Pagini: 453
Categoria: Medicina ( Carti de specialitate )