Management prin calitate – Cezar Militaru

0
(0)

Management prin calitate - Cezar Militaru

Management prin calitate – Cezar Militaru
Calitatea este dorita de toti, in tot si in toate, ea presupune confruntarii cu noi insine in obtinere, promovare si oferire. Ea este un inceput constituit dintr-un sir de provocari atat la nivelul organizatiilor, cat si la nivelul consumatorului.
Provocarile sunt partile componente ale unui angrenaj pe care in permanenta trebuie sa-l ti sub control si sa-l imbunatatesti, prin cunoastere si perseverenta.
lata de ce orice produs, proces sau sistem poate fi facut vizibil prin cunoasterea si aplicarea corecta a documentelor sistemului de management al calitatii. Sistemul de management al calitatii are un rol primordial in planificarea, desfasurarea, tinerea sub control si imbunatatirea oricarui proces desfasurat in cadrul organizatiei.
Printr-un management corect al calitatii se ajunge la cresterea satisfactiei clientilor organizatiei si implicit la dezvoltarea acesteia, asigurandu-se astfel premisele extinderii pietei de desfacere si diversificarii gamei produselor executate.
Pentru a-i fi recunoscute meritele cu privire la calitate sau pentru a determina gradul in care a reusit sa realizeze calitatea, o organizatie poate opta pentru:
–          certificare – este procedeul prin care a terta parte garanteaza in scris ca un produs, proces sau serviciu este conform cerintelor unei norme date.
–          evaluare – este un examen global si sistematic, al activitatilor si rezultatelor organizatiei, luand ca referinta un model determinat al excelentei.
–          autoevaluare – este un examen global si sistematic pe care il realizeaza propria organizatie, dupa activitatile si rezultatele sale, luand ca referinta un model determinat al excelentei.
In cazul certificarii, seria ISO 9000 reprezinta un ansamblu de norme de asigurare a calitatii, destinate sa dea incredere clientului in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor sale. Realizarea normei, aleasa ca referinta, da ocazia organizatiei sa obtina certificarea.
Un sistem de management al calitatii certificat demonstreaza angajamentul organizatiei pentru calitate si satisfactia clientului. Increderea in capacitatea de a produce „calitate” a unei organizatii este premisa de baza pentru o cooperare fructuoasa. Calitatea, ceea ce inseamna calitatea proceselor si a rezultatelor, este si va fi intotdeauna un factor de competitie important, daca nu cel mai important. Cele opt principii ale managementului calitatii sunt un mijloc de a orienta compania catre telurile propuse si de a imbunatati in mod continuu performantele.
Prin asigurarea calitatii se intelege ansamblul activitatilor menite sa asigure increderea ca un produs sau serviciu va indeplini cerintele de calitate. Standardul international ISO 9001: 2008 este un standard generic. Obiectivul acestuia este de a stabili cerinte internationale pentru sistemul de management al calitatii in orice domeniu (producatorii, servicii, creatie). Avantajul principal al standardelor ISO 9000 „consta in faptul ca ele sunt rezultatul consensului la nivel international privind modalitatea de stabilire a unor sisteme ale calitatii fiabile care pot fi usor verificate de cumparator, de catre reprezentantul sau sau de catre un organism independent”.
Managementul calitatii reprezinta ceea ce practica organizatiile pentru a asigura produse si servicii in conformitate cu cerintele clientilor sai. Un certificat ISO 9001: 2008 dovedeste ca sistemul de management al calitatii intruneste toate cerintele acestui standard international. Cine isi impune standardele castiga, “toti ceilalti pornesc cu handicap: mai intai trebuie sa invete standardele tale, devenite internationale si baza pentru certificare”. Conceperea sistemului de management al calitatii incepe cu identificarea produselor (domeniului de aplicare) si pe aceasta baza, mergand catre amonte, a proceselor care le guverneaza. Odata ajunsi la procese incepem investigarea lor, strangem date (controlul inregistrarilor), le analizam, stabilim, implementam, urmarim actiuni si tot asa mereu, ciclic.
Indeplinirea politicii si a obiectivelor organizatiei in domeniul calitatii duc la:
castigarea increderii clientilor
cresterea satisfactiei clientilor
imbunatatirea continua a performantei generale
adaptare activa si sistematica la modificarile conditiilor pietei
satisfactia angajatilor
imbunatatirea performantei
transparenta si eficienta proceselor interne ale organizatiei
evitarea erorilor in locul corectarii lor
economisire de timp si bani
Aplicarea unor tehnici complexe de management al calitatii contribuie la atingerea obiectivelor strategice de excelenta si dinamism, sprijina cresterea eficientei operationale si reducerea de costuri prin dezvoltarea unor procese cu functionare sigura si reglare optimala, asigurand, de asemenea, un echilibru intre calitatea produselor si a serviciilor.


Autor: Cezar Militaru, Bogdanel Dragut, Adriana Zanfir
ISBN: 9786062800161
Editura: Universitara
Anul publicării: 2014Ediția: a II-a
Pagini: 264
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.