Limba si literatura romana. Manual clasa a XII-a – Nicolae Manolescu (coord.)

0
(0)

Limba si literatura romana. Manual clasa a XII-a - Nicolae Manolescu (coord.)

Atat sub raportul continutului, cat si sub acela al metodei, manualul de fata, ca si toate celelalte din seria oferita de Editura Sigma, porneste de la programa nationala de limba si literatura romana. 
In clasa a XII-a, rostul studiului este de a explora de ce, in cursul istoriei ei, literatura a avut parte de interpretari multiple, unele contradictorii. Mai simplu 
spus, de a-i face pe elevi sa inteleaga ca o opera nu e citita de toti la fel nici in prezent nici in diferitele epoci. Exista o istorie a receptarii tot atat de instructiva ca si aceea a crearii operelor literare. De aceea, au fost alcatuite „dosare”, adica reunirea unor puncte de vedere distincte si a unor dezbateri, referitoare la una si aceeasi opera.
Manualul este gandit ca o sinteza, in sensul ca repune in discutie tot ceea ce elevii au invatat despre poezie, proza si dramaturgie.
In ce priveste metoda, ar fi de observat prioritatea acordata textului. Vechi naravuri fac dispensabila lectura nemijlocita. Manualul exclude comentariul gata facut, apeland la spiritul de initiativa si la capacitatea de intelegere a elevilor.
Explicatiile sunt oferite sub forma de intrebari. Intentia autorilor a fost de a oferi elevilor un instrument de lucru, o suma de interogatii care sa le provoace inteligenta si imaginatia.
 


Autor: Nicolae Manolescu (coord.), George Ardeleanu, Matei Cerkez, Dumitrita Stoica, Ioana Triculescu
ISBN: 9789736493690
Editura: Editura Sigma
Anul publicării: 2007
Pagini: 216
Categoria: Manuale scolare

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.