Legamintele – Delphine De Vigan

Legamintele - Delphine De Vigan

Traducere din limba franceza de Alexandra Cozmolici

„O marturie emotionanta despre puterea salvatoare a iubirii.” (The Guardian)

Théo si Mathis, doi pusti de doisprezece ani, se pitesc sub scara de la cantina scolii ca sa bea pe ascuns. Théo traieste in tutela alternativa, cind cu tatal sau somer si depresiv, cind cu mama lui isterica. Mathis e copilul unei femei traumatizate de copilaria ei sumbra si al unui barbat absent si prietenul nedezmintit al lui Théo. Hélène, profesoara celor doi, ce traieste cu povara batailor incasate cind era mica, banuieste ca ceva nu e in regula cu Théo, care ii stirneste o senzatie de déjà-vu, si incearca sa-l salveze. Cécile, mama lui Mathis, dupa ce descopera viata dubla a sotului ei fermecator, simte ca linistea familiei se naruie de tot cind Mathis se intoarce de la scoala mirosind a alcool. Legamintele, spune Delphine de Vigan, sint „legaturile invizibile care ne unesc, promisiuni pe care le-am soptit si al caror ecou nu-l mai luam in seama”. Si tocmai asemenea legaminte guverneaza si otravesc viata celor patru personaje ale acestui roman polifonic.

„Chiar asa mult se pot schimba oamenii? Oare fiecare dintre noi adaposteste in el ceva de nerostit care iese la iveala intr-o zi, la fel cum o cerneala necurata, antipatica, ar iesi la iveala sub caldura flacarii? Oare fiecare dintre noi ascunde inlauntrul lui demonul asta tacut, in stare sa duca, ani la rind, o existenta de mascarici?”
„M-am gindit ca pustiul era batut acasa… asa incepe acest roman fascinant. Ar putea fi inceputul unui thriller… Dar romanul Legamintele pune intrebari mai subtile. Pina unde trebuie sa mergem ca sa-i protejam pe cei iubiti? Loialitatea ar putea fi un instinct nobil, locul in care se nasc prieteniile si familiile, dar cu ce pret?” (The Guardian)
„Delphine de Vigan inlantuie mai multe povesti intr-un roman tensionat, plin de secrete, minciuna si adincimile de nepatruns ale oamenilor.” (Tatler)

Delphine de Vigan (n. 1969) este romanciera si scenarista franceza. A publicat romanele Jours sans faim (2001), Les Jolis Garçons (2005), Un soir de décembre (2005), No et moi (2007, pentru care a primit Prix des Libraires), Les Heures souterraines (2009), Rien ne s’oppose à la nuit (2011, recompensat cu Prix du roman Fnac, Prix Roman France Télévisions si Prix Renaudot des Lycéens) si D’après une histoire vraie (2015, recompensat cu Prix Renaudot si Prix Goncourt des Lycéens si ecranizat in regia lui Roman Polanski, in 2017).


Autor: Delphine De Vigan
ISBN: 9789734678549
Editura: Polirom
Anul publicării: 2019Ediția: 1
Pagini: 200
Categoria: Beletristica