Lectia de poezie – Andrei Codrescu

0
(0)

Lectia de poezie - Andrei Codrescu

Cititori romani, va dezvalui exclusiv secretul Lectiei de poezie. Cititorii americani nu-l cunosc, ei dezbat de cand a aparut cartea. Unii zic ca-s terorist, altii, ca practic am descoperit America. E vorba de ultimul meu curs de scriere poetica in engleza la Universitate. Dupa 25 de ani de pedagogie meticuloasa, mi-am dat permis de port-arma.

Le-am dat studentilor lectii extrem de periculoase, care ar fi fost interzise de Catedra si de Decanat daca ar fi stiut despre ce-i vorba. Studentii s-au inaltat la cerintele mele cu pasiune ingereasca. La cafenea, dupa fiecare zi de curs, am relatat precis si detaliat aventurile noastre pe taramul liric al Americii. Dupa ce a fost publicata cartea au izbucnit scandalul si controversa. Pana acum, n-am dezvaluit nimanui secretul: lectia mea de poezie americana n-a fost de fapt lectie de poezie americana. A fost lectie de poezie romana, predata in engleza de un poet american influentat de poezia franceza a lui Tristan Tzara, dadaist evreu din Moinesti. Acum stiti cu totii ca America n-a fost inca descoperita.
Andrei Codrescu
1 Aprilie 2014
 
Acest transilvan cu mustata bateau-mouche reuseste prin meditatie sa induca un apetit pentru subversiv — o medicina absolut necesara in zilele noastre de „fascism prietenos“.
 
Lawrence Ferlinghetti
 
In acest moment, Andrei Codrescu este marele poet al intalnirii dintre culturi, exceptional in capacitatea lui de a clarifica cu simpatie, intelegere si forta lirica nodurile concentrate dintre etica si imaginatie.
 
Kenneth Warren
Poezia lui Codrescu functioneaza pe numeroase niveluri: reportaje despre ce si cum este o viata de poet, mereu in curs de transformare, si in acelasi timp un raport detaliat despre viata rapid schimbatoare si tot mai complexa a secolului 21.
 
Larry Sawyer
Andrei Codrescu (1946) a trait in Romania pana la varsta de 19 ani. In 1989, dupa o absenta de peste un sfert de secol, a revenit in tara pentru a relata de la fata locului evenimentele din decembrie 1989 si caderea regimului comunist, pe care le-a redat in Gaura din steag, declarata de New York Times„Notable Book of the Year“ (1991). Eseurile sale care analizeaza dezintegrarea comunismului au aparut intr-o serie de volume, inclusiv in The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) si The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele doua la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicatiei Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas si a predat literatura la Louisiana State University in Baton Rouge. In Romania i-au fost traduse si publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: Domnul Teste in America (1993), Contesa sangeroasa, (1999), Mesi@ (1999, 2006), Casanova in Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, in seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate pana in prezentProf pe drum (2008), Gaura din steag. Povestea unei reveniri si a unei revolutii (2008), Ghid Dada pentru postumani. Tzara si Lenin joaca sah (2009) si Ay, Cuba! O calatorie socio-erotica(2012).


Autor: Andrei Codrescu
ISBN: 9786065886971
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2014
Pagini: 160Format: 13,00 × 20,00 cm
Categoria: Literatura Romana

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.