La umbra de stele (sau jurnal pisicesc) – Marinela Opris

La umbra de stele (sau jurnal pisicesc) - Marinela Opris

In limba romana exista o expresie foarte frumoasa: „a da in mintea copiilor”. Despre Marinela Opris se poate spune cu indreptatire ca „a dat in mintea pisicilor”. Ceea ce, daca ar fi sa-l credem pe Jules Renard, anume ca pisica este „maxima reusita a lui Dumnezeu”, nu e rau deloc.
Lumea descoperita pas cu pas prin ochii pisicilor e nitel stranie: e dominata de „umani” prinsi in tot felul de ritualuri de neinteles, care au blanuri detasabile si calatoresc in „fiinte” cu patru sau cu doua roti. Oricum, sensul vietii „umanilor” este de a asigura adapost si hrana pentru pisici, caci, vorba lui Dave Barry, „cainii au stapani, pisicile au slugi”.
Daca ar fi aparut ceva mai devreme, fara indoiala ca Serban Foarta ar fi preluat fara ezitare fragmente din cartea Marinelei Opris in Mic tratat de pisicologie, care este un splendid imn inchinat pisicii.
In ce ne priveste, nu putem decat sa adaugam numele autoarei pe lista cu oameni civilizati, fiind noi intru totul de acord cu George Bernard Shaw: „Om civilizat esti numai in masura in care intelegi pisica”. (Ion Muresan)
* * *
Marinela Opris s-a nascut la 13 august 1981, in Targu-Mures. A locuit la Cugir, jud. Alba, pana la 19 ani. A urmat Colegiul National „David Prodan”, Cugir, profil Informatica. In anul 2000 a inceput sa studieze la Universitatea de Stiinte si Litere „Petru Maior”, Targu-Mures, profil Filologie. Incepand cu anul 2005 a fost profesoara de limba si literatura romana la Scoala Generala „Emil Dragan” Ungheni, jud. Mures. Dupa patru ani a decis sa se transfere in Italia, unde a muncit in diferite hoteluri dintr-o statiune de schi din Provincia Brescia. A debutat editorial cu volumul Testoasa care priveste pe fereastra (Editura Scoala Ardeleana, 2015).


Autor: Marinela Opris
ISBN: 9786067971774
Editura: Scoala Ardeleana
Anul publicării: 2017
Pagini: 160
Categoria: Literatura Romana