Istoria lumii. Din preistorie pina in prezent – J. M. Roberts, Odd Arne Westad

Istoria lumii. Din preistorie pina in prezent - J. M. Roberts, Odd Arne Westad

Bestseller international ajuns la a sasea editie, Istoria lumii urmareste evolutia omenirii de la aparitia primilor hominizi in savana africana pina la Razboiul Rece si atacul terorist din 11 septembrie 2001. Pe linga marile civilizatii si figuri istorice sint analizate perioadele de transformare, transferurile de influenta si putere si progresele care au modelat lumea asa cum o cunoastem astazi: aparitia scrisului si a agriculturii, arta si revolutiile stiintifice. Rezultatul este o lucrare remarcabila prin puterea de sinteza, o cronica universala a vietii oamenilor obisnuiti, dar si a celor aflati la putere, care surprinde intr-o maniera originala diversitatea existentei umane.

O lucrare exceptionala. O istorie a lumii fara rival. Faptele pe care le povesteste sint uluitoare, iar judecatile pe care le face sint incontestabile. – The Observer

John Roberts a fost un istoric remarcabil, iar istoria lumii publicata de el este probabil cea mai buna dintre cele scrise in limba engleza. Cind am citit-o prima data, in adolescenta, pe vremea cind locuiam intr-un oras mic, am fost marcat de amploarea proiectului: Roberts nu doar prezinta istoria, ci o povesteste; el traseaza conturul general al dezvoltarii omului fara a pierde din vedere marile povesti care au contribuit la progresul umanitatii. Are talentul de a observa aspecte neasteptate, abateri bruste, chestiuni care necesita explicatii deoarece nu se prea potrivesc cu ceea ce s-a intimplat anterior. Crede cu tarie in capacitatea de schimbare si transformare a omului, fara a face insa niciodata istoria teleologica, fara a crede niciodata ca un aspect al istoriei noastre indica un singur rezultat posibil. Roberts intelege complexitatea istoriei, dar si nevoia de a o prezenta simplu, astfel incit un numar cit mai mare de oameni sa aiba sansa de a reflecta asupra lucrurilor ce au creat lumea in care traim astazi. – Odd Arne Westad

Traducere de Catalin Dracsineanu
J. M. Roberts (1928-2003) a studiat la Oxford. A predat la Merton College, Oxford, din 1953 pina in 1979. Din 1979 pina in 1985 a fost rector al Southampton University, iar din 1985 pina in 1994, director al Merton College. Din 1967 pina in 1976 a fost coeditor al The English Historical Review. A publicat Europe 1880-1945, The Mythology of the Secret Societies, The Paris Commune from the Right, The Age of Revolution and Improvement si The French Revolution. In 1985 BBC2 a difuzat seria de 13 documentare istorice intitulata The Triumph of the West, pentru care Roberts a fost scenarist si narator; in acelasi an el a publicat cartea omonima. A fost consilier istoric al serialului de succes People’s Century, produs de BBC. A mai publicat The Penguin History of Europe si The Penguin History of the Twentieth Century.
Odd Arne Westad a studiat la Universitatea din Oslo si la University of North Carolina din Chapel Hill. Din 1990 pina in 1998 a fost director de cercetare la Institutul Nobel, iar din 1998 profesor de istorie universala la London School of Economics. A publicat 15 carti de istorie universala moderna si contemporana, printre care The Global Cold War (2005), cistigatoare a premiului Bancroft, si Decisive Encounters (2003), o istorie clasica a razboiului civil chinez. A fost coeditor general al The Cambridge History of the Cold War (3 vol., 2010). Cea mai recenta carte a sa este The Cold War: A World History (2017).


Autor: J.M. Roberts, Odd Arne Westad
ISBN: 9789734638833
Editura: Polirom
Anul publicării: 2018
Pagini: 1056
Categoria: Stiinte