Istoria lui Corto Maltese. Pirat, anarhist si visator – Mircea Mihaies

Istoria lui Corto Maltese. Pirat, anarhist si visator - Mircea Mihaies

„Am scris despre intilnirea mea cu banda desenata in Zbor in bataia sagetii. Era acolo revista Pif, desigur, dar mai era si Corto Maltese. Relatia privilegiata dintre cultura benzii desenate si revista Pif nu era importanta, tinea de sociologia comunismului. Intilnirea cu Corto Maltese, insa, nu. Era importanta, pentru ca tinea exclusiv de mine. Si, cum aveam sa descopar dupa caderea comunismului, tinea si de cultura romana. Caci toti tinerii care au descoperit banda desenata prin intermediul revistei Pif au cazut sub fascinatia aceluiasi personaj, Corto Maltese – creatia unui artist de geniu, Hugo Pratt. Ceea ce face particularitatea receptiei benzii desenate in cultura romana este centrarea ei pe un singur personaj, Corto Maltese. Asa se explica de ce personajul de banda desenata cel mai popular in cultura romana este el, Corto Maltese, si nu Pif sau Gai-Luron sau Le concombre masque sau Totoche. Aceasta optiune spune ceva semnificativ despre personajul simbolic central al culturii romane si din aceasta perspectiva toate marturiile legate de Corto Maltese sint importante nu doar pentru posteritatea creatiei lui Hugo Pratt, ci si pentru un tip de radiografiere a culturii romane.” (Horia-Roman Patapievici)
Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist si visator, carte prefatata de Horia-Roman Patapievici. O reconstituire a „vietii” unui personaj creat de un mare exponent al genului, Hugo Pratt, si devenit figura-cult a lumii comics-urilor europene, eseul lui Mircea Mihaies e si o incursiune in lumea benzii desenate europene de la inceputul anilor’70, cind Corto Maltese si-a facut o intrare triumfala prin revista Pif. Pornind de la conventia ca personajul lui Hugo Pratt a existat cu adevarat si ca, prin urmare, poate fi tratat asemenea unui individ cu statut social si identitate cit se poate de reale, aceasta biografie fictionala exploreaza nu doar universul interior al personajului, ci si nenumaratele sale legaturi, prin implicare directa, cu mari evenimente istorice din preajma si de dupa Primul Razboi Mondial, intr-o fermecatoare combinatie de realitate si fictiune.

Mircea Mihaies (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea de Vest din Timisoara. Intre 2005 si 2012 a fost vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. Redactor-sef al revistei Orizont. Volume publicate: De veghe in oglinda (1989); Cartea esecurilor. Eseu despre rescriere (1990); Femeia in rosu (1990, in colaborare cu Adriana Babeti si Mircea Nedelciu); Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea (1995); Victorian Fiction (1998); Masca de fiere (2000); Atlanticul imaginar (2002); Scutul lui Perseu (2003); Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen (2005); Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus in Statele Unite in 2014); Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. (2009); Ultimul Judt (2011); Ce ramine. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha (2012); Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist si visator (2014); Ulysses, 732. Romanul romanului (2016). A publicat sase volume in colaborare cu Vladimir Tismaneanu. Lucreaza la o biografie fictionala a personajului Molly Bloom.


Autor: Mircea Mihaies
ISBN: 9789734648856
Editura: Polirom
Anul publicării: 2014
Pagini: 376Format: 130×200 mm.
Categoria: Literatura Romana