Ismail Kadare, Cina blestemata

Ismail Kadare, Cina blestemata

Cina blestemata dezvolta metafora unei lumi absurde, lipsite de speranta, unde morti si vii, tortionari si victime, puternici si slabi se amesteca, prinsi deopotriva in malaxorul istoriei. Implacabila, o singura lege reglementeaza viata din Gjirokastra, cea a miturilor care sustrag evenimentele vietii cotidiene si le consacra, transformandu-le intr-un palimpsest de povesti exemplare. Roman inclus pe lista scurta a Independent Foreign Fiction Prize 2013.

Pe 16 septembrie 1943, in Gjirokastra ocupata de trupele naziste, doctorul Gurameto il primeste intr-o seara la masa pe colonelul Fritz von Schwabe, decorat cu Crucea de Fier, pe care il cunoaste, se pare, din vremea studentiei. In urma acestei cine, armata germana ii elibereaza pe localnicii luati ostatici, printre acestia numarandu-se si un evreu. In aparenta, nimeni nu stie ce s-a intamplat in timpul acelei cine, ce s-a vorbit, daca doctorul Gurameto e un erou ori un tradator, si nici macar daca Fritz von Schwabe este cu adevarat cine pretinde ca este. Insa zece ani mai tarziu, cand Stalin declanseaza persecutia impotriva medicilor, trecutul este dezgropat, iar Gjirokastra devine teatrul tragic al unei anchete absurde, care, in loc sa desluseasca enigmele trecutului recent, dezgroapa si altele, stravechi.

"In aceasta istorie dramatica, pe care Kadare ne-o spune intr-o poveste cu un nimb fantastic, in maniera balcanica, sunt amintite atrocitatile comise in timpul epurarilor staliniste, cand Albania a fost marioneta jalnica a unei ideologii criminale.“ (L’Express)

An aparitie: 2013
Editie: I
Pagini: 208


Autor: Ismail Kadare
ISBN: 9789736896309
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2013
Pagini: 208
Categoria: Beletristica